• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Veliko poštovanje afričkih zvaničnika prema Srbiji

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Lusaki sa ministarkom predsedničkih poslova DR Kongo Nanom Manuaninom Kihimbom i konstatovao da dve države imaju dobre i prijateljske odnose, koji su dodatno učvršćeni nedavnom posetom predsednika Feliksa Antoana Čisekedi Čilomba Srbiji. Posebnu zahvalnost Selaković je izrazio zbog stalne i principijelne podrške Konga teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i na podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama.

Selaković je izrazio očekivanje da će i u bliskoj budućnosti uslediti novi susreti na visokom i najvišem nivou, i uputio poziv da DR Kongo u oktobru u Beogradu, na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, bude zastupljena na nivou šefa države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Posebnu zahvalnost Selaković je izrazio zbog stalne i principijelne podrške Konga teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i na podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama.

Sagovornici su razmenili informacije o epidemiološkoj situaciji i razgovarali o mogućnostima za saradnju u borbi protiv kovida 19.

Selaković je informisao sagovornicu da će novi ambasador Srbije u Kinšasi uskoro stupiti na dužnost.

Selaković je u Lusaki prisustvovao sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde, i imao susrete sa zvaničnicima više afričkih zemalja koji su doputovali da odaju poštu preminulom.

Selaković sa potpredsednicom Vlade Namibije

Ministar Nikola Selaković razgovarao je u Lusaki sa potpredsednicom Vlade i ministarkom inostranih poslova Namibije Netumbo Nandi-Ndaitvom i ocenio da dve zemlje vežu tradicionalno prijateljski odnosi koji datiraju još iz vremena borbe namibijskog naroda za oslobođenje.

Ministar je poručio da je Srbija opredeljena za jačanje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou i, s tim u vezi, razgovarano je o pripremama za realizaciju posete predsednika Namibije našoj zemlji do kraja godine, saopštilo je MInistarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnoj poziciji Namibije po pitanju Kosova i Metohije i podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama.

Sagovornici su razmotrili potencijale za unapređenju ekonomske saradnje, naročito saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrambene industrije i visokih tehnologija.

Ministar Selaković je ministarku Nandi-Ndaitvu informisao o obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu i izrazio očekivanje da će Namibija biti predstavljena na najvišem nivou.

Takođe, šefovi diplomatija su razgovarali o mogućnostima za saradnju u borbi protiv kovida 19.

Višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Angole

Ministar Nikola Selaković razgovarao je u Lusaki sa potpredsednikom Angole Bornitom de Souzom i tom prilikom ocenio da su bilateralni odnosi vrlo dobri i razvijeni, a podsetio je i na istorijsko prijateljtvo koje datira iz vremena bivše Jugoslavije.

Šef srpske diplomatije poručio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić veliku pažnju pridaje unaređenju saradnje sa afričkim zemljma, naročito onima za koje nas veže višedecenijsko prijateljtvo i, s tim u vezi, razgovarano je o poseti predsednika Angole Srbiji i značaju za ukupne odnose dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sagovornici su razgovarali i o intenziviranju političkog dijaloga, jačanju ekonomske saradnje, ali i saradnji u oblasti obrazovanja.

Selaković je istakao da je ove godine Srbija dala Angoli deset stipendija za studiranje u našoj zemlj, u okviru programa „Svet u Srbiji”.

Posebno je zahvalio Angoli na principijelnom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i snažnoj podršci koju nam ta zemlj pruža u međunarodnim organizacijama.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još