• Početna>
  • Vesti>

Mileni Našpalić sa Kosova dodeljena prva nagrada fondacije „Za srpski narod i državu“

Godišnju studentsku nagradu fondacije „Za srpski narod i državu“ na kojoj su se takmičili studenti iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije osvojila je Milena Našpalić (21) sa Kosova, student treće godine Međunarodnih odnosa na Njižnjenovgorodskom državnom lingvističkom univerzitetu “N.A Dobroljubova” u Rusiji, gde je i zatekla vest o osvojenoj prvoj nagradi.

Žiri u sastavu dr Žika Bujuklić i dr Branko Rakić – redovni profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Milica Vesković Anđelković – docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivan Mrkić, dr Zoran Milivojević jednoglasnom odlukom je od 39 radova, prvu nagradu u vrednosti od 1.500 evra dodelio Mileni Našpalić za esej na  temu „Izazovi i perspektive moderne demokratije“.

Predsednik žirija prof. dr Žika Bujuklić je tom prilikom rekao da mora da izdvoji rad „autorke rodom iz Prizrena“.

„Kada pročitate njen rad koji je vezan za demokratiju, vi uživate u njemu, jer su razmatranja sa teoretskog i istorijskog aspekta, na mestu i tako treba, ali je onda ona dovela do onoga što je sve nas zadivilo, dovela je do realnog života – Šta je demokratija? – ona ne govori sa teoretskog nekakvog dalekog cilja, nego realnog života i postavlja se jedno krucijelno pitanje – A zašto treba tu integraciju uopšte obavljati, zašto je došlo do dezintegracije, ko je razrušio to?! Onaj ko je pravni poredak međunarodni urušio, onaj ko je povredio Povelju Ujedinjenih nacija, NATO povelju…povredio svaku normu i stvorio kvazi državu bez ikakvog pravnog osnova. I na kraju završava potresnom rečenicom, kada kaže, demokratija je za nas kada možemo slobodno da se krećemo, da možemo slobodno da govorimo, da možemo da idemo u svaki deo svoje zemlje slobodno, kad to pročitate, ja dok govorim nije mi baš lako, jer to nije teoretska floskula, to je realan život, to je demokratija“, rekao je  prof. dr Bujuklić.

Nagradu je na Vidovdan u Kruševcu, na svečanom otvaranju Kancelarije fondacije „Za srpski narod i državu“ uručio predsednik Srbije Alksandar Vučić, idejni pokretač fondacije, a čiji je osnivač Srpska napredna stranka, njenom bratu Lazaru Našpaliću.

Ponosan na svoju sestru Lazar, student Teologije u Beogradu, je za Kosovo onlajn šaljivo rekao, da je toliko pohvale izrečeno za Milenu, da je u jednom trenutku pomislio da su pogrešili.

„Bio je to zaista jedan poseban trenutak, na poseban dan, ponosni smo na Milenu. Žao nam je što lično nije prisustvovala uručenju nagrade“, rekao je Lazar.

Milenu je vest o osvojenoj nagradi zatekla u pripremama za dolazak kući, nakon uspešno završenog ispitnog roka.

„Nisam očekivala nagradu, bio mi je izazov da napišem taj esej, iz lične perspektive, da preispitam sebe, svoja osećanja i stečena znanja iz demokratije – te čudesne reči, čiji nas je nedostatak u praksi suočio sa mnogim gubitcima i lomovima u duši. Naravno da sam bila srećna, posebno me je dirnuo govor profesora Bujukića, sa kojim sam se i lično čula“, rekla je Milena za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li joj je žao što nije prisustvovala dodeli nagrade, rekla je da joj je žao što na Vidovdan nije bila na Kosovu.

„Svim dobitnicima nagrade ukazana posebna čast što je predsednik Vučić uručio nagrade i to na Vidovdan, brat me je dostojno zamenio. Žao mi je što na Vidovdan nisam bila na Kosovu“, rekla je Milena.

Nema preciznih planova za budućnost , „čovek planira Bog se smeje“, kaže.

„To kažem zbog epidemije, čiji me je prvi talas na sreću zatekao kući. Sledi master, nisam još donela odluku u kojoj oblasti i na kom univerzitetu, ali svakako vezano za međunarodne odnose“, rekla je Milena.

Rođena je u Prizrenu, otac joj je paroh u selu Goraždevac kod Peći u Metohiji, gde trenutno živi njena porodica.

Milena kaže da joj je dom Kosovo i Metohija, jer je osnovnu školu završila u Zvečanu i Gračanici gde je njen otac bio paroh. Srpsku gimnaziju “Nikola Tesla” u Budimpešti, završila je sa najboljim ocenama.

Ima stariju sestru Jelenu koja je apsolvent Stomatologije na Univerzitetu u Prištini, privremeno izmeštenom u Kosovskoj Mitrovici, i dva mlađa Brata, gore pomenutog Lazara i Pavla učenika 4. razreda osnovne škole u Goraždevcu.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još