• Početna>
  • Vesti>

Dačić za DW: Za mene je kompromis u dijalogu s Prištinom realno stanje na terenu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da Srbija insistira na kompromisu u dijalogu sa Kosovom, a, prema njegovim rečima, “kompromis je realno stanje na terenu”.

„Kompromis bi podrazumevao nešto što je u interesu obe strane. Da li je on moguć, ja to ne znam“, kaže Dačić u intervjuu za Dojče vele.

Navodi „zašto bi Srbija morala da predlaže kompromis, a na pitanje ko to treba da učini, Dačić ocenjuje da „mi imamo jednu situaciju koja je i dalje otvorena“.

„A to znači da je nerešeno pitanje statusa Kosova, bez obzira što Kosovo misli da je to pitanje rešeno, a ono nije rešeno sve dok ne budu primljeni u Ujedinjene nacije. S druge strane, situacija na terenu – to je ono što Amerikanci često vole da kažu – je takva da, bez obzira na to što će 99 odsto građana Srbije da kaže da je Kosovo deo Srbije, Srbija nema puni suverenitet u Prištini. Ali isto tako ni Priština nema puni suverenitet na severu Kosova“, kazao je Dačić.

Dodaje da je „to situacija na terenu“.

„Da li ta situacija na terenu može da se izmeni osim ratom? Da li može da se izmeni na primer kompromisom? Može. Bolje kompromisom. Dakle, za mene je kompromis realno stanje na terenu“, ukazuje on.

Na pitanje hoće li Srbija priznati Kosovo u jednom trenutku, on ističe da „nikakvo jednostrano rešenje mi nećemo priznati“.

„Samo da se razgovara i da se dijalog nastavi. Ja još jednom ponavljam: za mene je prihvatljivo sve što bi moglo da se podvede pod neki kompromis koji obuhvata deo i jednih i drugih interesa. Ali, me Vi sada pitate o nečemu u čemu ja ne učestvujem“, navodi Dačić.

A upitan da li naginje ka podeli ili razmeni teritorija, Dačić je uzvratio pitanjem: „A što me sad to pitate, kao da ne znate šta sam pričao još pre 10 godina“.

A šta misli o najavi tužbe za genocid protiv Srbije kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Dačić smatra da je to pravno nemoguće.

„Kosovo se ne može pojaviti kao nosilac tužbe zato što nije međunarodno priznata država. Niti je u to vreme bilo međunarodno priznata država. Ali, mislim da uopšte pokretanje takvih ideja, ne znam čemu sve to može da vodi, jer svako svakoga ovde može da tuži za svašta“, ocenjuje on.

Izvor DW/N1/RKM

Comments

Pročitaj još