Amerika ponovo izdvaja milione za Kosovo

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) planira da izdvoji do 13,5 miliona dolara za „borbu protiv korupcije i nekvalitetnog pružanja usluga od strane državnih struktura“ na takozvanom Kosovu, navodi se u dokumentu u koji je uvid imala televizija RT.

Među ciljevima nove američke inicijative izdvajaju se povećanje efikasnosti finansijskog nadzora od strane relevantnih organa Kosova i širu upotrebu „najboljih praksi“ kada je reč o planiranju budžeta, javnim nabavkama i kontroli realizacije ugovora.

Pritom, tokom svog rada ugovorne strane će morati da koordiniraju svoje odluke sa američkom Agencijom za međunarodni razvoj i njenim partnerima, da deluju strogo u skladu sa ciljevima ugovora, da izbegavaju dupliranje aktivnosti, da osiguraju maksimalno korisno korišćenje investicija.

Ranije je više puta saopštavano o američkim aktivnostima na Kosovu i u drugim zemljama na Balkanu. Na primer, američki Stejt department je planirao da doprinese formiranju „alternativnih izvora informacija“ za govornike srpskog jezika, kao i da pomogne „nezavisnim“ medijima na tzv. Kosovu da se bore protiv „dezinformacija“, uključujući i „ruske“.

Pored toga, SAD su nameravale da finansiraju projekte za „razvoj civilnog društva“ na Balkanu, a i tada se, između ostalog, radio i o Kosovu.

Izvor Sputnik

Comments

Pročitaj još