• Početna>
  • Vesti>

Pešačka zona do severne strane mosta,saobraćaj će biti trajno zaustavljen, punkt KFORa i policije stalan

Ulica Kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici potpuno će se zatvoriti za saobraćaj i pretvoriti u jednu savremenu pešačku zonu, poput Knez Mihajlove u Beogradu, koja će u donjem delu ulice da bude uzdignuta, nivelisana u odnosu na raskrsnicu ispred mosta, i to će imati više od jednog metra visine, i bukvalno će da bude potpuno zatvaranje bilo kakvog prilaza iz pravca Južne Mitrovice i vidljivije čak nego što je bilo u nekim ranijim peirodima, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić večeras na TV Most, komentarišući strepnje građana severne Mitrovice povodom otvaranja mosta u narednom periodu.
” Sa mosta će moći da se skrene samo u Bošnjačku mahalu i prema Suvom Dolu. Na mostu sa severne strane nalaziće se stalni punkt KFORa. Kakva je to velika pirova pobeda kosovskih Albanaca, kako oni priželjkuju ili taj veliki trijumf, ako tu imate nešto što bezmalo liči na neku vrstu prelaza, ako imate statični punkt KFORa, punkt policije, pešačku zonu od koje ne možete dalje na sever i onda sasvim sigurno niko više neće morati da strepi da će neko u toku noći da ukloni barikadu i da će da se desi ne znam ni ja šta”, rekao je Đurić.
“Od svih mogućih rešenja za most koja su bila u ovom trenutku moguća, mislim da je to ono što najviše garantuje očuvanje naših interesa uz žaljenje što niko u prethodnih 16 godina u periodima dok su okolnosti za rešavanje tog problema na nešto drugačiji način bile neuporedivo povoljnije nije rešio to pitanje na drugačiji način. Imali su jako puno vremena, imali su periode u kome su mogli da pomere i mesto tog mosta , imali su periode kada su mogli kineski zid tu da naprave, ali niko ništa osim velikih reči i busanja u grudi nije uradio.
Mi ćemo sada trajno zaustaviti saobraćaj tu, osiguraćemo da neće biti to nikakav regionalni put i nešto drugo što su oni priželjkivali. Sasvim sigurno neće biti nikave nelegalne gradnje kako oni najavljuju sa severne strane mosta. Sasvim sigurno da to niko neće ni dozvoliti, niti će tako nešto biti moguće.
Sistem mreža ulica koji će voditi do tog trga i koji će voditi od trga Šumadija će biti dobro uređen i mislim da će saobraćaj u Kosovskoj Mitrovici, bez obzira na činejnicu što će Kralja petra ulica biti zatvorena, biti rešen, kao i problem parkiranja. sve ćemo to da uradimo sredstvima koje će država Srbija da uloži. Biće napravljen ssitem garaža na spratove sa 500 novih mesta za parkiranje, što je značajna brojaka i rešiće problem parkiranja u Kosovskoj Mitrovici. Biće urađeno dosta toga na infrastrukturi grada u periodu do 20.januara da bi se stvorili uslovi da grad normalno funkcioniše i nakon tog perioda, rekao je večeras Đurić.

Comments

Pročitaj još