• Početna>
  • Vesti>

Skandalozno ponašanje predsednika Društva novinara KiM

Predsednik Društva novinara KiM, ogranka Udruženja novinara Srbije, Budimir Ničić, nazvao je sinoć u emisiji „Sporazum“ 18 novinara, članova tog udruženja, koji su se javno imenom i prezimenom usprotivili njegovoj konstantnoj zloupotrebi tog strukovnog novinarskog udruženja u političke i druge svrhe , TAKOZVANIM novinarima.

Većina onih koje je Ničić skandalozno nazvao tzv.novinarima imaju višedecenijsko iskustvo u novinarstvu i brojna priznanja, a neki su se bavili novinarstvom i pre nego je Ničić i rođen.

Ničić se usudio da članove UNS-a sa Kosova i Metohije deli na novinare i one koji po njegovom mišljenu to nisu, i koje naziva takozvanim novinarima, samo zato što se nisu složili sa njegovim saopštenjem, koje je potpisao u ime svih članova UNS-a sa Kosova i Metohije.

Etiketirani novinari su mišljenja da to nije u skladu sa novinarskim kodeksom i etikom, i onim što bi trebalo da radi kao predsednik svih novinara, članova UNS-a sa Kosova i Metohije,a ne samo onih koji slepo slušaju njegova uputstva.

Stoga, oni koje Budimir Ničić nazvao tzv.novinarima oštro protestuju i traže oštro reagovanje rukovodstva Udruženja novinara Srbije i ostalih kolega, a sve u cilju zaštite novinarske profesije i dostojanstva onih koji se na Kosovu i Metohiji bave ovim teškim poslom, bilo da su novinari ili kako Ničić kaže tzv.novinari, kaže se u saopštenju 18 novinara koji su još jednom prozvani od strane Budimira Ničića.

Da podsetimo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je 24. decembra prošle godine Laplje Selo, gde je novinarima rekao da će istoga dana, povodom Božića po gregorijanskom kalendaru, posetiti Janjevo.

Poseta Janjevu, međutim, nije realizovana zbog toga što direktor Kancelarije za KiM nije dobio zatraženu policijsku pratnju, a novinari na terenu su u realnom vremenu obaveštavani o svemu što se događa, tako što su informacije od strane predstavnika Kancelarije za KiM dostavljane dopisniku Tanjuga Željku Tvrdišiću, koji je bio na licu mesta.

Nedugo potom je na veb-sajtu UNS-a objavljeno zajedničko saopštenje UNS-a i DNKiM u kojem se od Đurića traži izvinjenje zbog činjenice da su novinari u Janjevu čekali dva sata po hladnoći i bili uskraćeni za očekivanu izjavu. U istom saopštenju je Đuriću zamereno i zbog toga što je prethodne večeri u Gračanici organizovao prijem za novinare albanskih redakcija.

Kancelerija za KiM je potom, istoga dana, izrazila žaljenje zbog toga što su novinari u Janjevu bili izloženi neprijatnosti, ali i zatražila javno izvinjenje autora saopštenja iz UNS i DNKiM koji su Đurića optužili za „ponižavajući odnos prema novinarima“, svesno prenebregavajući činjenicu da je otkazivanje posete Janjevu bilo iznuđeno uskraćivanjem policijske pratnje.

Kancelarija za KiM je tom prilikom izrazila uverenje da pomenuto saopštenje ne odražava stav UNS-a sa kojim Kancelarija za KiM ima stalnu i profesionalnu saradnju.

“Pitamo osobe koje instrumentalizuju UNS i DNKiM, pokušavajući da kompromituju institucije sopstvene države: da li smo krivi što nas je kosovska policija sprečila da posetimo Janjevo? Zato od autora saopštenja, koji se kriju iza strukovnih organizacija i koji takvim svojim ponašanjem kompromituju udruženja i profesiju, tražimo javno izvinjenje”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Zatraženo izvinjenje iz DNKiM je izostalo, a narednog dana, 25. decembra, grupa od 18 novinara članova UNS-a sa KiM je zatražila da se utvrdi ko je bez njihove saglasnosti i u čije ime neosnovano napao Đurića.

„Budući da saopštenje nije potpisano imenom i prezimenom, pretpostavljamo da je reč o nepoštenom pokušaju da se stav pojedinca ili manje grupe kolega predstavi kao stav čitavog članstva. Mi dole potpisani novinari pitamo DNKiM da li je pravi trenutak da napadamo predstavnike institucija Srbije koji svojim maksimalnim zalaganjem i naporima pomažu srpskom narodu u pokrajini, uključujući i novinare, brane interese i čuvaju institucije Republike Srbije“, navela je grupa novinara, koja je zatražila i da se preispita legitimitet rukovodstva DNKiM.

Predsednik DNKiM Budimir Ničić, inače dopisnik „Glasa Amerike“, nije se izvinio niti pružio bilo kakva objašnjenja, a umesto toga je zahtev 18 svojih kolega ocenio kao „žalostan“, navodeći da je reč o novinarima koji platu primaju iz budžeta Republike Srbije.

Da je javnost na pravilan način shvatila šta se krije iza neumesne reakcije UNS-a i DNKiM, osnosno neimenovanih pojedinaca u tim udruženjima, potvrđuje i ocena Rade Trajković, koja je rekla: „Gospodin Budimir Ničić vrlo često koristi dve pozicije (onu u DNKiM i dopisničku) da ono što se njemu ne dopada iz privatnih i ličnih antagonizama provlači i kroz američki državni medij, kroz Glas Amerike, i na taj način pokušava da politički diskredituje i etiketira ljude“.

Izvor TV Most

Comments

Pročitaj još