• Početna>
  • Vesti>

M. Đurić: Niko neće ugasiti srpske institucije na Kosovu i Metohiji

Kosovska Mitrovica, 3. novembra 2015.- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric (S) urucio je danas kljuceve i resenja o useljenju stanarima dveju zgrada, izgradjenih sredstvima Vlade Srbije u naselju Bosnjacka Mahala u Kosovskoj Mitrovici.Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da ulaganje Vlade Srbije u Kosovsku Mitrovicu nije slucajno."Kosovska Mitrovica je za Srbe na Kosovu i Metohiji grad od strateskog znacaja. To je jedina velika urbana sredina koja je sacuvana posle svih pogroma, nasilja i proterivanja od 1999.godine naovamo i mi cemo nastaviti da posebnu paznju posvecujemo razvoju Kosovske Mitrovice", podvukao je Djuric.FOTO TANJUG/BOKI/ nr

Srbi na Kosovu i Metohiji treba da budu sigurni da niko neće ugasiti srpske institucije u pokrajini, a  to svakako neće učiniti ni pokrajinska ministarka za dijalog Edita Tahiri. izjavio je danas Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, prenosi Tanjug.

Prvi briselski sporazum i principi za uspostavljanje Zajednice srpskih opština nigde ne sadrže stav da je uslov za sprovođenje dogovorenog ukidanje institucija Republike Srbije, koje Tahiri naziva paralelnim strukturama, rekao je Ðurić i podsetio da su to javno dostpuni dokumenti.

Reagujući na izjavu Edite Tahiri da Beograd “nesprovođenjem briselskih sporazuma usporava pocetak rada trojne grupe za raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu i da će to uticati na početak rada na sastavljanju Statuta ZSO”, Đurić je ocenio da prištinski zvaničnici u izjavama za javnost neretko u briselske dogovore naknadno učitavaju sadržaje koji u njima ne postoje.

“Izjava gospode Tahiri je još jedan primer takve prakse. Institucije Srbije na KiM, u koje ne spada samo 29 privremenih opštinskih organa, već i zdravstveni i prosvetni sistem u srpskim sredinama, nikada nisu bile tema briselskog dijaloga”, naglasio je Ðurić.

Ðurić je istakao  da privremene institucije samouprave u Prištini, u cilju očuvanja smislenosti dijaloga u Briselu i dinamike pregovaračkog procesa, moraju prestati da izmišljaju izgovore za nesprovodenje onoga na šta su najviši albanski politički predstavnici stavili svoj potpis.

On je dodao da nema nikakve veze sa istinom ni najava Edite Tahiri da će Priština pisati Statut Zajednice srpskih opština i naglasio da će Statut, kako je dogovoreno u Briselu, pisati Uprvaljački tim za uspostavljanje ZSO, dakle sami Srbi sa KiM.

Ðurić je ocenio da je nepristojan i sramotan cinizam Edite Tahiri kada govori o pravima koje uživa srpska zajednica, jer se, kaže, u multietnički kapacitet društva na KiM svakodnevno uveravamo vestima o napadima na Srbe, njihovu imovinu i elementarna ljudska prava.

“Neka gospođa Tahiri već jednom odluči da li želi ili ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, i normalizaciji odnosa koja iz njega treba da proistekne, ili će nastaviti da čini sve kako bi blokirala taj proces i produbila nepoverenje izmedu srpskog i albanskog naroda”, naveo je Ðurić.

Tahiri optižila je danas Beograd za “destruktivno ponašanje” u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom i tvrdi da to odlaže uspostavljanje Zajednice srpskih opština, preneo je prištinski “Epoka e re”.

Tahiri je navela da Beograd “neprimenom sporazuma” odlaže rad trojne grupe za raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu.

To će, kako iznosi, takođe odložiti izradu nacrta statuta za uspostavljanje ZSO, navodi list.

Tahiri je rekla i da Vlada Kosova neće početi rad na sastavljanju statuta ZSO bez verifikovanog raspuštanja “paralelnih struktura”.

Comments

Pročitaj još