Đurić čestitao Pesah ( Pashu) jevrejskoj zajednici

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime predsedniku Saveza jevrejskih opština Srbije Robertu Sabadošu, rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji čestitam veliki praznik Pesah , navodi se u čestitki Marka Đurića, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

“Jedan od najvećih jevrejskih praznika pokazuje nam da snagom ljubavi prema bližnjima, verom i poštovanjem različitosti zajednički doprinosimo miru i prosperitetu, kako u našoj sredini, tako i širom sveta.

Oslobađanje od ropstva, sloboda i nezavisnost, na koje podseća ovaj praznik, postali su neodvojivi deo univerzalne svetske baštine, a ujedno su i simbol i imenitelj srpskog postojanja, što trajno povezuje naša dva naroda, učvršćujući naše prijateljstvo i uzajamno poštovanje.

Neka vam praznični dani hodočašća i molitve budu nadahnuće da i ubuduće obogaćujete društveni i kulturni život u našoj zemlji i doprinosite napretku i prosperitetu naše zajedničke države”.

Uz želju da ovaj veliki praznik donese mir, zajedništvo i blagostanje u domove Jevreja u Srbiji i širom sveta, želim Vam još jednom srećan Pesah, kaže Đurić u čestitki.

Pasha je praznik, koji Jevreji praznuju osam dana.

Pasha (hebr. – Pesah) je jevrejski praznik kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom opisanom u Tori, odnosno u Starom zavetu.