Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Foto: Kallxo

Kosovska skupština izabrala je danas ambasadora dr Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica.

Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutnih poslanika.

Poslanicima je bilo predloženo još pet kandidata za ovu funkciju koji su tokom procesa selekcije osvojili manje bodova u odnosu na prvorangiranog Sentića.

Više od sedam meseci se čekalo na glasanje za ovu funkciju.

Dr Srđan Sentić je karijerni kosovski diplomata i rukovodilac visokog ranga.

Zvanje doktora filozofije stekao je na Fakultetu političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta Matej Bel u Slovačkoj.

Od 2018. do 2022. vršio je funkciju glavnog diplomate za odnose sa Slovačkom Republikom, a od 2014. do 2016. godine bio je ambasador u Crnoj Gori. Pre obavljanja dužnosti u Podgorici, bio je zamenik ambasadora u Briselu i glavni diplomata za odnose sa NATO savezom i Regionalnim savetom za saradnju.

Od 2008. do 2011. Sentić je bio prvi direktor Kancelarije za pitanja zajednica u Kancelariji premijera i Viši savetnik premijera za zajednice kao ekspert Ujedinjenih nacija.

Pre dolaska u Vladu, Sentić je obavljao značajnu funkciju Višeg savetnika Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanja povratka i zajednica.

Sentić je prvi iz Jugoistočne Evrope koji je stekao zvanje magistra nauka iz oblasti međunarodnih bezbednosnih studija na specijalnom magistarskom programu u Marshall Centru za Evropske Bezbednosne Studije u Garmiš-Partenkirhenu u Nemačkoj u saradnji sa Bundesverovim Univerzitetom (Univerzitet Oružanih Snaga Federativne Republike Nemačke) u Minhenu.

Osim maternjeg srpskog jezika, Sentić tečno govori engleski, makedonski i bugarski, a dobro poznaje albanski i ruski.

Oženjen je i ima troje dece.

Comments

Pročitaj još