• Početna>
  • Vesti>

Priština: Usvojen predlog za osnivanje „Radne grupe za izradu koncepta u vezi zločina bivše Jugoslavije i Srbije prema Albancima na Kosovu“

Vlada Kosova je usvojila predlog za osnivanje „Radne grupe za izradu koncepta koji će dokumentovati i prezentovati zločine bivše Jugoslavije i Srbije prema Albancima na Kosovu“, ponovio je na konferenciji za medije nakon sednice u Prištini kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku. On je najavio i da će premijer Kurti uskoro saopštiti odgovor na zahteve međunarodne zajednice koji se odnose na krizu na severu Kosova.

„Deo radne grupe koja će izraditi koncept dokument su predstavnici insititucija, ministarstva kulture, Kancelarije premijera, ministarstvo pravde, finansija, administracije lokalne samouprave, Akademije nauka i umetnosti Kosova, Prištinski Univerzitet, državna Agencija za arhive Kosova, Institut istorije, Nacionalni muzej Kosova, udruženja proizišla iz rata, Kancelarija predsednice Kosova i predstavnici civilnog društva“, rekao je Čeku.

“Uzećemo u obzir zabrinutost ministra Rašića”

Ministar kulture, omladine i sporta je dodao da će stav ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića koji je na današnjoj sednici kosovske vlade glasao protiv predloga o osnivanju Radne grupe za izradu koncepta koji će dokumenotvati i prezentovati zločine bivše Jugoslavije i Srbije nad Albancima „biti deo diskusije“ i da će njegove zabrinutositi „biti uzete u obzir“.

On je ocenio da ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić nije bio dovoljno informisan o tom predlogu, te da je zato glasao protiv.

„Prva faza u osnivanju Muzeja rata jeste ovaj koncept, sa njime počinjemo i diskutovaćemo sa svima. Smatram da je ministar Rašić imao utisak da je generalizacija okrivljavanje naroda za zločine. Odluka koja će biti uskoro javna je veoma jasna i poziva se na bivšu Jugoslaviju i Srbiju, državne aparate, institucije koje su planirale i počinile te zločine na Kosovu. Ubeđen sam da će i gospodin Rašić biti deo diskusije o izradi ovog koncepta i njegove zabrinutosti ćemo uzeti u obzir tokom razmatranja“, kazao je Čeku.

„Neprekidni napori za vraćanje artefakata iz Srbije“

On je dodao i da kosovske vlasti ulažu neprekidne napore radi povraćaja artefakta iz Srbije, kao i da ne isključuje mogućnost njihovog potraživanja i pred međunarodnim sudovima.

„Posrednicima Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije smo predali sve materijale i dokaze zajedno sa zahtevom Kosova za povratak artefakata na mesto njihovog porekla u Nacionalni muzej Kosova i ostale muzeje. Imamo obećanje od posrednika da će se baviti tim pitanjem“, rekao je Čeku.

Murati: Sankcije uvesti Srbiji

Upitan da prokomentariše vest da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost „sankcija“ protiv Kosova u slučaju da ono ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na severu, uključujući sankcije premijeru Aljbinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svećlji, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati je odgovorio da s tim nije upoznat.

„Mislim da je značajno raspravljati o sankcijama koje bi trebalo uvesti Srbiji jer neprekidno krši sporazume, a najpre sporazum iz Ohrida, kada je glasala protiv lobiranja za napredak Kosova u procesu članstva ka Savetu Evrope“, kazao je on.

Vlada Kosova je na današnjoj 145. sednici usvojila i Nacrt zakona o ratifikaciji ugovora između Kosova i Danske o korišćenju kazneno-popravne institucije u Gnjilanu radi izvršenja kazni danskih zatvorenika.

Razmatrani su i nacrti zakona o suverenom fondu, te katastru nepokretnosti.

Comments

Pročitaj još