• Početna>
  • Vesti>

Vučić posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Puna posvećenost procesu dijaloga sa Prištinom, ključni zahtev bezbednost

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa Lajčakom i Eskobarom o aktuelnoj situaciji na severu Kosova i Metohije. Vučić je ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više angažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji, navodi se u saopštenju.

Obe strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil.

Prethodno su Lajčak i Eskobar posetili Prištinu gde su sinoć o situaciji na KiM razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Comments

Pročitaj još