• Početna>
  • Vesti>

Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili

Foto Radio Goraždevac

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.

Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić rekao je za Radio Goraždevacda je značajno što se ovakva manifestacija održava na jednom ovakvom mestu.

„Danas smo ovde na najsvetijem mestu koje postoji, Svetim Arhangelima. Zaista je predivno i poseban je osećaj sve dece. Sami možete da se uverite kakav je osećaj deteta kada uđe na prag ovde. Ovo je nama peta godina ovde po redu da dečiji festival održavamo u Svetim Arhangelima, a inače 23 po festival“, kaže Lakiušić.

Deca koja su se danas okupila u Svetim Arhangelima imaće priliku da se druže i pokažu svoj talenat.

„Zadatak nam je da našu decu koja su se danas okupila ovde u nešto manjem broju, pre svega zbog situacije na severu Kosova, a danas ih je oko 600 ovde, da im damo priliku da iskažu svoj talent kroz pesmu, igru, slikanje crtanje“, kaže Lakušić za Radio Goraždevac.

Poručio je deci da je nophodno da čuvaju ono što su naši preci ostavili i ono što mi čuvamo.

 Cilj ove manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja.

Svim učesnicima biće dodeljeni medaljoni, diplome i pehari kao motivacija za dalji napredak i razvijanje talenta.

Manifestaciju su podržali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije. Ona je trebalo da bude održana 27. maja, ali je pomerena za 4. jun zbog vremenskih neprilika.

Comments

Pročitaj još