• Početna>
  • Vesti>

Peti dan protesta na severu Kosova: “Mi nismo kriminalci, mi samo hoćemo slobodu!”

Foto Radio Mitrovica sever

U tri opštine na severu Kosova nastavljaju se i danas protesti, posle još jedne noći koja je protekla mirno. Srbi na severu ne odustaju od svojih zahteva: Da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa, da se omogući radnicima da budu u opštinama na svojim radnim mestima a novoizabranim gradonačelnicima da se ne dozvoli pristup zgradama lokalnih samouprava, kao i da se odmah puste na slobodu neosnovano uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Protest koji je danas održan u Zvečanu, najmasovniji je od svih koji se već peti dan zaredom organizuju u ovoj opštini. Okupljeni građanai, danas su svoje negodovanje iskazali i na brojnim transparentima na kojima su se mogle videti poruke poput: “Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe”,”Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu”,”Svi smo mi Radoš i Dušan”, “Zašto mi Kurti snajperom nišani dete” Zaposleni u opštini Zvečan i jutros su se ponovo upisali u evidenciju dolaska na posao, neposredno pored prostora ograđenog bodljikavom žicom u blizini opštinske zgrade.

Službenica Opštine Zvečan Nataša Aksentijević zahvalila je u ime svih zaposlenih u ovoj lokalnoj samoupravi, svima koji prisustvuju skupu u želji da sačuvaju zajednički svoja prava.

“Svakog jutra kao odgovorni radnici, dolazimo do zgrade , do naših radnih mesta koja su nažalost okupirana od specijalaca sa dugim cevima. Nama je ugroženo osnovno pravo na rad, pravo da se zaradi za koru hleba i da se pruži svojoj deci. Ugroženi su i naši sugrađani, zato što im ne možemo pružiti brojne usluge, naročito su ugroženi socijalne kategorije stanovništva, poljoprivrednici, mladi ljudi ali i svi ostali”, rekla je Aksentijević.

Profesorica u Srednjoj stručnoj školi u Zvečanu Ana Galjak obratila se u ime prosvetnih radnika i ukazala na sve probleme kojima su izloženi u procesu nastave

“Situacija je takva da naša deca nemaju pravo na slobodu, i nemoguće je da na to ostanemo nemi. Šaljem poruku čitavom čovečanstvu da svi na svetu imaju pravo na mir a da su ovde nemogući uslovi za rad”

Nastavnici Srednje stručne škole u Zvečanu zatražili da im KFOR omogući ulazak u svoje prostorije

Nastavnici Srednje stručne škole u Zvečanu zatražili su da im pripadnici KFOR-a omoguće ulazak u prostorije ove škole, kako bi uzeli dokumenta, jer danas treba da podele svedočanstva učenicima, javlja naša reporterka sa lica mesta.

Direktor škole Blažo Dragović pozvao je KFOR da njegovim kolegama izađe u susret i omogući nesmetan rad.

„Trebali smo danas da podelimo svedočanstva, ali nemamo nikakve uslove za to, jer smo okupirani bodljikavom žicom. Pokušavamo sada ako nas pusti komandir KFOR-a da uzmemo bar neka dokumenta u školi. Videćemo kakav je odgovor i da li će da nas puste“, kazao je Dragović.

KFOR je u međuvremenu pustio nastavnike da uđu u školu kako bi uzeli neophodna dokumenta.

Orlović: KFOR nam dozvolio ulazak u školu, uzeli smo svedočanstva za maturante

Nastavnik fizičkog vaspitanja u Srednjoj stručnoj školi u Zvečanu, Bojan Orlović, kazao je da su pripadnici KFOR-a jutros dozvolili zaposlenima u toj ustanovi da uđu u svoje prostorije i uzmu neophodna dokumenta.

„Upravo smo bili u školi kako bi uzeli svedočanstva za učenike četvrte godine, kako bi mogli da nastave dalje školovanje. Popričali smo da komandantom, dozvolio je da po dva nastavnika ulaze naizmenično. Pratili su nas do škole, čekali nas da izađemo i ispratili“, pojasnio je Orlović.

Doskorašnji gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović rekao je juče da je “najjače oružje srpskog naroda miran otpor, a da je istina na srpskoj strani jer žive na svojoj zemlji , koje ne žele da se odreknu ni po koju cenu”. To je bio samo jedan u nizu poziva građanima da mirno protestuju i tako iskažu svoje nezadovoljstvo.

Srbi se okupljaju i ispred zgrade Opštine Leposavić u kojoj novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi boravi već peti dan. 

Bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić poručio je juče Hetemiju da mu okupljeni građani koji mirno već četiri dana protestuju, neće praviti nikakve problem ukoliko želi da napusti zgradu Opštine.

On je dodao  da će građani  biti okupljeni u mirnom protestu ispred zgrade Opštine Leposavić,  kao i u ostalim srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije  sve dok se ne ispune svi zahtevi.

Comments

Pročitaj još