• Početna>
  • Vesti>

Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata

Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Iskaze su dali svedoci čiji je identitet zaštićen šiframa 4355 i 1336.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Pošto su tužioci svedoke 4355 i 1336 ispitivali iza zatvorenih vrata, o tome šta su oni svedočili moglo se zaključiti tek iz pitanja koje su im, na kratkom otvorenom delu zasedanja, postavili branioci optuženih i zastupnik žrtava.

Iz tog ispitivanja proizlazi da je OVK 1998. svedoku 4335 otela dva rođaka, od kojih je jedan kasnije bio pronađen mrtav.

Svedok je izjavio da je, tražeći rođake, s jeseni 1998, bio u Prištini kod Adema Demaćija, tadašnjeg političkog predstavnika OVK.

Da je Demaći bio „glavni… nad vojskom“, svedoku su rekli seljani, a čuo je i na televiziji.

Svedok je potvrdio da je pokušao da pronađe i Jakupa Krasnićija, tadašnjeg portparola OVK, ali da nije uspeo se s njim sretne.

I drugi današnji svedok odgovarao je na pitanja tužilaca na sednici zatvorenoj za javnost.

Dok ga je na otvorenom zasedanju ispitivao zastupnik žrtava Sajmon Loz, svedok 1366 potvrdio je da je bio u pritvoru OVK, gde je „prebijan bejzbol palicom“ i povređen.

U nastavku procesa, svedoka 1366 unakrsno će ispitivati branioci optuženih.

Proces Tačiju i saoptuženima počeo je 3. aprila uvodnim rečima tužilaca, zastupnika 140 žrtava i branilaca.

Od 11. aprila, za 16 radnih dana, raspravno veće je do danas saslušalo sedam svedoka optužbe.

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa OVK nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od OVK“.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U deset tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Comments

Pročitaj još