• Početna>
  • Vesti>

Lajčak u Severnoj Mitrovici: Odlazim u Beograd sa novim informacijama i novim utiscima

Foto: Radio Mitrovica sever

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas sa političkim predstavnicima Srba u Severnoj Mitrovici. Nakon sastanka koje imao sa predstavnicima Srpske liste, kom su prisustvovali bivši gradonačelnici opština na severu Kosova Milan Radojević, Dragiša Milović, Srđan Vulović, Zoran Todić i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, Lajčak je odvojeno razgovarao i sa predsednikom Partije kosovskih Srba Aleksandrom Jablanovićem i Aleksandrom Arsenijevićem iz inicijative “Srpski opstanak”.

“Za mene je bilo jako bitno da provedem vreme ovde i da razgovaram sa ljudima na severu, da dobijem autentičan utisak kakvo je stanje, kakvi su problem, šta možemo da očekujemo. Kao što sam rekao, ili imamo normalizaciju ili imamo konfrontaciju. Ne možemo da imamo i jedno i drugo u isto vreme” rekao je Lajčak na kraju posete Severnoj Mitrovici.

“I za mene je odgovor jasan, mi treba da se sto posto fokusiramo na normalizaciju i tako ne dozvolimo da dođe do konfrontacije. Susreti koje sam imao bili su jako korisni za mene i bitni. Iako dobijam svakodnevno informacije svakodnevno od mojih ljudi, ipak je drugo da mogu da se postavljaju pitanja, da čuje odgovore da vidim rekacije, tako da je ispunilo to što sam očekivao. Sada odlazim sa novim informacijama i novim utiscima, nastaviću da razgovaram o tome sutra u Beogradu i onda u Briselu”.

Na pitanje novinara da li je doneo u i ime EU doneo svoj predlog Zajednice opština sa srpskom većinom, te da li  je tačno da se sastao sa novoizabranim gradonačelnicima nakon izbora održanih 23. Aprila i da li su oni za njega legitimni, Lajčak je rekao da nije tačno ni jedno ni drugo.

“Što se tiče procesa vi znate kakav je stav Evropske unije, mi smo rekli da je process legalan ali ne daje odgovore na ta pitanja koje sigurno ne predstavlja političko i dugoročno rešenje za situaciju i to može da se postigne samo kroz politički sporazum.

Na pitanje kako vidi rešenje Zajednice opština sa srpskom većinom, Lajčak je rekao d abi bilo naivno očkivati da “imamo zajednički stav od samog početka”. “Mi sad treba da sednemo I počnemo da radimo posao I da se dogovorimo da približimo stavove jedne I druge strane i naravno tu je i zajednička platforma, treba da budu i prethodni sporazumi i evropski model, tako gde postoji volja, tamo postoji put” rekao je Lajčak na kraju svoje posete Seevrnoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još