• Početna>
  • Vesti>

Kurti i Svećlja u poseti novoosnovanoj Direkciji Kosovske policije za istraživanje ratnih zločina

Foto: Kabinet kosovskog premijera

„Nema većeg prioriteta od istine i pravde za zločine počinjene tokom rata, ne samo za ovu generaciju, već i za buduće“, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti i to iz novoosnovane Direkcije u Kosovskoj policiji – za istraživanje ratnih zločina.

Ova Direkcija je ranije bila samo izdvojeni sektor u policiji. Sada je plan, kako je najavio kosovski premijer, da se ona pojača sa 41 istražnim službenikom.

„Ovaj sektor Kosovske policije do sada je delovao sa ukupno 19 istražnih službenika. Sektor je podignut na nivo Direkcije, a na hijerarhijskom i funkcionalnom nivou direktno povezan sa Centralnim odeljenjem za istrage“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Kurti je danas ovu Direkciju posetio sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Dželajljom Svećljom, ali i sa novim generalnim direktorom KP, Gazmendom Hodžom.

Sva trojica novoosnovanoj strukturi dali su punu podršku, istakavši da je ona pre svega osnovana kako bi se „ratni zločinci i njihovi komandanti izveli pred lice pravde“.

„Zločini počinjeni tokom rata na Kosovu nikada nisu zastareli. Ratni zločinci i njihovi komandanti moraju biti izvedeni pred lice pravde. Srbija mora da odgovara za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid na Kosovu“, kaže Kurti.

Tu se dotakao sprovođenja zakona u odsustvu za počinioce ratnih zločina, sa čim se skoro i započelo. Važan je, kaže, i Zakon o osnivanju Instituta za zločine počinjene tokom rata, koji je u kosovskoj skupštini usvojen.

Govoreći o pravdi za žrtve u vezi sa zločinima seksualnog nasilja tokom rata, Kurti je naglasio da treba povećati zajedničku posvećenost u prevazilaženju prepreka ka povećanju broja kazni od strane sudova na Kosovu.

Dotakao se i nedavno usvojene Deklaracije o nestalima, ponovivši da time Srbija zapravo „prihvata krivično delo prisilnog nestanka tokom rata na Kosovu“.

Trojica zvaničnika najavili su nova zapošljavanja u novoosnovanu Direkciju.

Comments

Pročitaj još