• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Nacrt ZSO važna polazna tačka za predstojeće razgovore

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je Upravljački tim predstavio na sastanku u Briselu 2. maja važna polazna tačka za predstojeće razgovore na nivou glavnih pregovarača.

Lajčak je prošle nedelje boravio u Švajcarskoj gde se sastao sa državnom sekretarkom Saveznog odeljenja spoljnih poslova ove zemlje Livijom Leu sa kojom je razgovarao o najnovijim događajima na Zapadnom Balkanu i napretku dijaloga Beograda i Prištine.

“Najveći događaj ove nedelje je nesumnjivo bio sasatanak na visokom nivou u okrivu dijaloga čiji je domaćin bio visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel uz moju asistenciju, a koji se održao prošlog utorka. Predsednik Vučić i premijer Kurti sastali su se u Briselu i razgovarali o ključnom pitanju nestalih lica. Veoma sam zadovoljan što su se oba lidera složila da rade zajedno na rasvetljavanju subine nestalih tokom rata. Pozdravljam odluku o prihavatanju Dekalracije i očekujem da će postići napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica. Ovo ne samo da će pomoći njihovim porodicama da pronađu mir, već će unaprediti i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”, napisao je specijalni izaslanik EU na Fejsbuku

Tokom prošle nedelje Miroslav Lajčak je boravio i u Bosni i Hercegovini.

Comments

Pročitaj još