• Početna>
  • Vesti>

Petković: Mandat postojećeg Upravljačkog tima za formiranje ZSO aktivan i validan

Foto: TV Most

Mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Aljbin Kurti jednostrano i samovoljno razrešava ovo telo, ističe u saopštenju direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

On je dodao da je mandat postojećeg Upravljačkog tima aktivan i validan, što su u više navrata potvrdili predstavnici Evropske unije, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Džozep Borelj.

,,To što se njemu ne dopada nacrt Statuta ZSO, njegov je lični problem. 
Pre nego što Kurti ospori funkcionisanje Upravljačkog tima, neka obnovi gradivo i ponovo pročita izjavu portparola EU Petera Stana da upravljački tim ne može jednostrano da se smenjuje, jer su oni deo procesa dijaloga i da je za njih sastav tog tima i dalje validan”, ističe  Petković. 

On podseća da je visoki predstavnik EU Borelj naglasio je u svom obraćanju nakon poslednje runde dijaloga 2. maja da će EU i nadalje, po potrebi, pozivati Upravljački tim na sastanke u Brisel.

,,Kurtijev pokušaj da ospori sastav i mandat Upravljačkog tima nije ništa drugo do jalova kupovina vremena, ne bi li izbegao obavezu formiranja ZSO, ali mu to neće poći za rukom.

Jedino što Kurti radi jeste da po ceo dan smišlja pakosti kako da uruši dijalog, pošto ne želi da formira ZSO. Ali, koliko je on u svojoj nameri odlučan, Beograd i Aleksandar Vučić su još odlučniji da se Zajednica formira”,  poručuje direktor Kancelarije za KiM.

Comments

Pročitaj još