• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Upravljački tim obavio svoju funkciju, njegovo razrešenje logičan proces

Foto: Kim

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Upravljački tim koji je predložio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština obavio svoju funkciju 2. maja i da je njegova smena i razrešenje prirodan i logičan proces.

“Upravljački tim je uradio svoj posao, nemamo razloga više da ga slušamo, rekao je sve što je imao da kaže 2. maja u Briselu. Njegov rad je završen i njegovo razrešenje je prirodan i logičan proces”, rekao je Kurti, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da nije zadovoljan onim što mu je predstavljeno 2. maja jer je, kako kaže, očita velika želja da se “na Kosovu stvori Republika Srpska”, što se, prema njegovim rečima, neće dozvoliti.

“Strpljivo i pažljivo smo slušali Upravljački tim. Zahtev naših evropskih i američkih partnera bio je da saslušamo prezentaciju koju će tim da održi. Nismo bili zadovoljni činjenicom da se taj Upravljački tim nije prvo sastao sa ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, uprkos činjenici da ih je pozvao 18. aprila. Otišli smo u Brisel i slušali prezentaciju nacrta Statuta. Bile su dve dame od četiri člana tima, koje su iznele suštinu i predstavile šest, sedam članova u kojima smo videli da se radi o velikoj želji da se formira Republika Srpska na Kosovu, pa smo rekli da izražavamo naše suštinsko neslaganje sa tim nacrtom Statuta”, rekao je Kurti.

On je rekao da je 2. maja dao svoj predlog kako bi trebalo uskladiti član 7 postignutog sporazuma koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice, ali da posrednici, kako kaže, nisu ocenili taj predlog, a “srpska strana nije ni pročitala”.

Kurti je rekao da je izneo svoj predlog inspirisan hrvatskim modelom za nacionalne manjine. Sporazum o modelu zaštite srpske manjine u Hrvatskoj prihvatila je i Srbija.

Prema njegovim rečima, Srbija je prihvatila takav model za Hrvatsku, pa je rekao da nema razloga da ga ne prihvati i za tzv. Kosovo.

Comments

Pročitaj još