• Početna>
  • Vesti>

Koha: Kosovska vlada najavila izmenu Upravljačkog tima za Zajednicu

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, otputovaće u utorak u Brisel da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i to bez toga da ga je upravljački tim Zajednice koji je formirala Vlada, obavestio o tome kakav je nacrt statuta sačinjen. Vladini funkcioneri upozorili su na promenu sastava ovog tima, koji čine četiri Srbina, u slučaju da se i dalje ne javljaju Vladi i ne odazivaju na pozive za sastanke.

Kosovska vlada je upozorila da će promeniti sastav Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ako nastavi da ne odgovara na zahteve za izveštavanje, piše Koha.

Zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri (Arbër Vokrri) rekao je da se ne može tolerisati ponašanje članova ovog tima koji je Vlada imenovala pre više godina, a nakon predloga koji su dostavljeni od strane severnih opština naseljenih pretežno Srbima.

„Ne sviđa nam se njihovo ponašanje do sada, jer oni nisu ni morali da čekaju da ih pozovemo i da se jave. Morali su da se sami jave. Ali ni ranije nas nisu izveštavali, niti su se do sada odazivali pozivu za sastanak i prema našem mišljenju, to nije podnošljivo ponašanje. Poslaćemo im poziv za sastanak i ukoliko nam ne odgovore, onda sa istim ovlašćenjem – kao što su ovi ljudi postavljeni u upravljački tim, znači da će biti zamenjeni“, naveo je Vokri.

Upravljački tim čine četvoro Srba sa Kosova, od kojih je jedna izabrana za poslanicu u Skupštini Srbije.

Na sastanku premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2. maja, tim će predstaviti nacrt Statuta Asocijacije, o čijem sadržaju nije obaveštena kosovska vlada.

„Nismo dobili informacije i oni nemaju ni nadležnost, ni autonomiju da izrade statut bez našeg odobrenja. Oni to mogu da izrade, ali to prvo mora da prođe kroz filter Vlade Kosova i da bude odobreno, da bi moglo da se prosledi, a do ovog trenutka nam nisu odgovorili“, rekao je Vokri.

Politikolog Seb Bitići (Bytyqi) rekao je da je sastav upravljačkog tima važan i nakon predstavljanja dokumenta u Briselu.

„U budućnosti, kada se bude raspravljalo o statutu Zajednice, Upravljački tim imaće važnu ulogu, tako da je sadržaj ovog tima važan“, rekao je Bitići.

Upravljački tim je formiran za vreme Mustafine vlade. U međuvremenu, za vreme Hotijeve vlade, na čelo je došla Danijela Vujičić, koja kasnije nije napustila ovu grupu, iako je izabrana za poslanicu u Skupštini Srbije.

KoSSev: Ko čini Upravljački tim još uvek nije zvanično potvrđeno sa bilo koje strane. Međutim, od strane kosovskih zvaničnika, već u par navrata stižu informacije ko su članovi. Osim što je u jednom od nedavnih intervuja za kosovske medije Besnik Bisljimi otkrio da je na čelu ovog tima aktuelna poslanica SNS-a u srpskoj skupštini Danijela Vujičić, kosovski ministar lokalne samouprave, Elbert Krasnići, poručio je da su od prvog imenovanja, samo dva člana Upravljačkog tima ostala nepromenjena: Igor Kalamar i Dejan Radojković, a da je, uz Danijelu Vujičić, novi član i Jelena Belović. I kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno se požalio da se sadašnji Upravljački tim nije odazvao pozivu Prištine za sastanak.

Prema prvoj odluci, sastav upravljačkog tima bio je je: Igor Kalamar, za opštinu Severna Mitrovica, Ljubomir Marić, za opštinu Zvečan, Dragan Jablanović, za opštinu Leposavić i  Dejan Radojković, za opštinu Zubin Potok.

Drugom odlukom, članovi ovog tima Ljubomir Marić i Dragan Jablanović zamenjeni su sa druga dva člana – Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević, a sada su i oni zamenjeni sa Belovićevom i Vujičićevomn, iako srpski izvori ćute o tome, tj. ne potvrđuju.

Comments

Pročitaj još