• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Stabilnost u regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba

Foto: Hina, Tanjug

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve budu češće i da ne bude svaka od tih poseta simbol, svakako ne negativan ili neprijateljski, već uobičajeni radni dan koji će se biti iskorišćen da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način i o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

“Drago mi je što smo, čini se, makar za sada, jer to se kod nas ipak nikada ne zna, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu i ja im se zahvaljujem zbog toga”, rekla je Brnabić na skupštini Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Zagrebu da je sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem imala jako konkretan i dobar sastanak na sve teme i naglasila da stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.

,,Imala sam dobar, jako, jako konkretan sastanak sa Plenkovićem, otvorene su sve teme, odnosi između nas opterećeni su brojnim pitanjima, velikim nepoverenjem, temama koje su emotivne za sve nas, moramo da radimo na poboljšanju i zbližavanju naših odnosa, ali ako ni zbog čega zbog srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji”, rekla je Brnabić za Tanjug u Zagrebu nakon Skupštine Srpskog nacionalnog vijeća.

Prema njenim rečima, odnosi su takvi da je bilo kakav razgovor među nama, kao i ovaj današnji, dobar razgovor. 

,,Uvek je dobar razgovor i otvorili smo zaista sva pitanja, koja imamo na duši i pitanja nestalih i pitanje rešavanja međusobnih granica u delu koji je sporan i pitanje posete predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i optužnice za ratne zločine na Petrovačkoj cesti, ali i za konkretne projekte vezane za budućnost, kao što su modernizacija brze pruge i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja Beograd, Zagreb, Ljubljana, objedinjene naplate putarine na autoputevima što ćemo imati za mesec do dva sa Severnom Makedonijom”, rekla je Brnabić.

Dodala je da ćemo brzo nakon uspostavljanja objedinjene naplate sa Severnom Makedonijom imati isto i sa Albanijom.

,,Pa da se tome pridruži i Hrvatska što je dobro za sve nas jer praktično usmeravamo tranzitni pravac na ovaj deo Evrope i svi imamo koristi finansijske i benefite”, rekla je ona,

Na pitanje da li će biti novih sastanaka, kaže bez sumnje, da postoje konkretni predlozi i datumi, ali da će se o tome više razgovarati naredih dana.

Prema njenim rečima, 23. juna u Subotici je planirano otvaranje Hrvatske kuće, a pre toga će se dogovorati detalji.

Konkretan rezultat današnjeg razgovora sa Plenkovićem je kako je navela, taj da će se Komisije za otovorena pitanja između Srbije i Hrvatske sastati i napraviti listu svih otvorenih pitanja da možemo na tome da radimo.

Podsetila je da je važan i razlog njenog današnjeg dolaska u Zagreb, Skupština SNV koja će biti vetar u leđa srpskom narodu i olakšati im život.

Comments

Pročitaj još