• Početna>
  • Vesti>

CIK overio rezultate lokalnih izbora na severu, ali ne i za SO Leposavić

Foto> Radio Mitrovica sever

Centralna izborna komisija overila je danas rezultate vanrednih lokalnih izbora održanih u nedelju 23. aprila na severu. Overeni su i rezultati izbora za odbornike SO Zvečan, dok će se po pitanju rezultata za SO Leposavić tražiti mišljenje Izbornog veća za žalbe, a usled nesigurnosti članova CIK-a da li kandidat koji nije dobio ni jedan glas može postati odbornik.

Prema konačnim rezultatima, Samoopredeljenje je dobilo 77,3 odsto, odnosno 85 glasova, čime je u SO Leposavić dobilo 15 mesta. Ipak, od 18 kandidata na listi ove stranke, njih šest nije dobilo ni jedan glas.

DPK je u ovoj Skupštini osvojila dva mesta sa 21 glasom, a dva mesta ima i Partija kosovskih Srba.

Ipak, ovi rezultati nisu overeni na današnjoj sednici CIK-a, u usled toga što članovi ove institucije nisu sigurni da li neko ko nije dobio ni jedan glas može biti poslanik. Zato će, prema rečima Krešnika Radonjićija, biti zatraženo mišljenje Izbornog veća za žalbe.

Sa druge strane, overeni su rezultati izbora za poslanike SO Zvečan. Većinu, odnosno 11 mesta osvojio je DPK sa 60,1 odsto ili 93 glasa.

Samoopredeljenje će u SO Zvečan imati osam mesta sa 65 glasova.

Danas su overeni i rezultati izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu.

Ljuljzim Hetemi iz Samoopredeljenja, prema konačnim rezultatima, dobio je najveći broj glasova – 100 ili 73,5 odsto, a Aljbuljena Behljulji-Hetemi iz DPK – 34 glasa ili 25 odsto.

Aleksandar Jablanović – Partija kosovskih Srba je, iako je odustao od trke, dobio dva glasa.

Samoopredeljenje i prema ovim rezultatima vodi u Severnoj Mitrovici. Erden Atić je osvojio 553 glasa ili 66,9 odsto.

Posle njega je kandidat iz DPK Tauljant Keljmendi koji je dobio 193 glasa ili 23,4 odsto, a potom Betim Osmani iz GI „Mitrovica“ sa 80 glasova ili 9,7 odsto.

U Zubinom Potoku je overena pobeda Izmira Zećirija iz DPK, za kog je glasalo njih 197 ili 52,2 odsto. Pokazalo se da je za samo 17 glasova više pobedio kandidata iz Samoopredeljenja, Flatrona Hasanija koji je imao 180 glasova ili 47,7 odsto.

Kandidat iz DPK je gradonačelnik i u Zvečanu – Iljir Peci. Dobio je 114 glasova ili 59 odsto, a na drugom mestu je Fetah Peci iz Samoopredeljenja sa 72 glasa ili 37,3 odsto.

Za Slađanu Pantović glasalo je sedam osoba ili 3,6 odsto.

Vanredni lokalni izbori koji su u nedelju održani u sve četiri opštine na severu, usledili su kao posledica masovnog izlaska Srba iz institucija novembra prošle godine, uključujući i iz lokalnih samouprava.

Srpska lista, ali i Srbi koji čine većinsko stanovništvo u ove četiri opštine – izbore su bojkotovali.

Izlaznost je bila niska – 3,47 odsto. Od oko 45,000 utvrđenih birača, glasalo je ukupno 1,567 ljudi.

Na njima je, nakon što Partija kosovskih Srba samo dva dana uoči održavanja odustala, učestvovala samo jedna srpska kandidatkinja i to za opštinu Zvečan.

Ta opština, ali i Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica juče su, tako, dobili nove gradonačelnike – dvojicu iz Samoopredeljenja i dvojicu iz stranke DPK.

Iako jednom odlagani zbog procene bezbednosti, ceo izborni proces u nedelju protekao je mirno i bez incidenata.

Comments

Pročitaj još