• Početna>
  • Vesti>

EU: Proces izbora bez učešća srpske zajednice ne može se smatrati uobičajenim

Foto: EU

Evropska unija je danas izdala saopštenje u kome konstatuje da su jučerašnji vanredni parlamentarni izbori na severu Kosova održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način.

“EU žali što nisu sve stranke i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima. Veoma nizak odziv, posebno među građanima kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom. Učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju.

Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosledno angažuje sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak. Ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine. To se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak.

Posao na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće. Imperativ je da hitno obnovimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova. U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze”, stoji u saopštenju Evropske unije.

Dodaje se da je sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije prava platforma za postizanje ovog cilja. EU pozdravlja profesionalizam kosovske policije, njene Misije vladavine prava (EULEKS) i KFOR-a u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore.

Comments

Pročitaj još