• Početna>
  • Vesti>

Centralna izborna komisija odbila da akredituje nevladine organizacije sa severa Kosova za praćenje lokalnih izbora

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Nevladine organizacije sa severa Kosova u zajedničkom saopštenju za medije navele su da im Centralna izborna komisija nije dozvolila da imaju posmatrače na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu.

Oni su izrazili “žaljenje i protest” što im je uskraćeno pravo da imaju akreditovane posmatrače na ovim izborima.

Navode da je dokumentacija uredno predata i da imaju iskustva u posmatranju izbora. “Iako svojim radom doprinosimo celokupnoj društvenoj zajednici, obavešteni smo  da naše organizacije nisu akreditovane za posmatranje izbora, što smatramo jasnom diskriminacijom” navodi se i saopštenju. Dodaje se da su odbijeni bez ikakvog objašnjenja.

Nevladine organizacije se u saopštenju obraćaju CIK-u, ambasadorima i međunarodnoj zajednici pitanjima zašto se nevladinim organizacijama koje su više puta učestvovale u izbornim ciklusima ne dozvoljava da imaju akreditovane posmatrače, šta je to što CIK i Priština žele da sakriju od očiju posmatrača i naroda i da li su ovakvi izbori, organizivani na ovakav “nakaradni” način zaista i legalni.

Navode da su uložili žalbe Izbornoj komisiji za molbe i žalbe i da će tražiti objašnjenje od CIK-a.

U saopštenju se zaključuje da ovakvi potezi ne doprinose razvoju demokratije, a odbijanjem nevladinih organizacija se samo pokazuje da demokratija i transparentnost izbornog procesa ne postoje. 

Saopštenje potpisuju “Center for women development”, “Freedom and future”, “One click”, “Ecologica” i “Asocijacija za razvoj Leposavića”.

Comments

Pročitaj još