• Početna>
  • Vesti>

Dačić sa Bilstremom: ZSO prvi i odlučujući korak za implementaciju Evropskog predloga

Foto Studio B

Ministar spoljnjnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Srbija traži da formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prvi korak, odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju Evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Pritine.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Švedske Tobijasom Bilstremom, podsetio da je od potpisivanja Briselskog sporazuma, u kojem je prvi put dogovoreno formiranje ZSO, proteklo tačno 10 godina.

“Danas je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji sam tada ja potpisao kao predsednik Vlade. Deset godina nakon toga, ono što je bila prva tačka u Briselskom sporazumu, ZSO, pod velikim je znakom pitanja”, rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije je istakao da je jako važno da svi u Evropi i svetu razumeju zašto Srbija traži da formiranje ZSO bude prvi korak i odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju ovog dogovora. “Mi ne želimo da opet uđemo u period neizvesnosti i da se opet čeka godinama na formiranje ZSO”, rekao je Dačić.

Naglasio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se ranije danas sastao sa Bilstremom, upoznao ministra spoljnjih poslova Švedske o svim očekivanjima Srbije kada je u pitanju situacija na KiM “Ono što mislim da je bitno i nesporno je da ćemo mi nastaviti sa reformama za članstvo Srbije u EU. Mislim da je to neupitno sa naše strane, da je u interesu Srbije da primenjuje standarde EU kad je reč o ljudskim pravima, slobodama, demokratiji, reformi u raznim oblastima društva uključujući naravno i sistem vladavine prava, medijske slobode i drugo”, istakao je Dačić.

Ministar spoljnjih poslova je istakao i da je želja Srbije da sa Švedskom razvija što bolje bilateralne odnose. “Mi imamo veoma značajne i političke odnose. Dogovorili smo se da svake godine imamo redovne bilateralne sastanke ministara spoljnjih poslova i da to bude stalni podsticaj za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa. Naravno da se mi veoma ponosni na to što imamo sve bolje i bolje ekonomske odnose i saradnju”, rekao je Dačić.

On je izrazi zahvalnost Švedskoj na podsticajnim sredstvima, koja je u predhodnom periodu Srbija dobila od te zemlje za razne razvojne projekte, i naveo da u Švedskoj živi oko 130.000 građana Srbije, za koje kaže da mogu biti “spona između naše dve zemlje”.

Ministar spoljnjih poslova Švedske Tobijas Bilstrem je istakao da veoma ceni dobrodošlicu koja mu je upriličena u Beogradu i ocenio da je ona odraz snažnih veza između Srbije i Švedske. Bilstrem je naveo da je sa Dačićem razgovarao i o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o Evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, kao i o nizu drugih bilateralnih pitanja, uključujući i ekonomska.

Comments

Pročitaj još