• Početna>
  • Vesti>

Sednica kosovskog parlamenta: Haradinaj traži odlaganje izbora na Severu

U kosovskom parlamentu u toku je sednica sa ukupno sedam tačaka na dnevnom redu. Iako predstojeći lokalni izbori na Severu zakazani za 23. april, nisu deo današnje najavljene skupštinske rasprave, na samom početku zasedanja – u izjavama van dnevnog reda, njihovo održavanje našlo se u fokusu. Tačno je deset dana do zakazanih izbora na Severu, a opozicioni poslanik, Ramuš Haradinaj danas traži njihovo odlaganje. Sa druge strane, predsednik kosovske skupštine smatra da bi, iako, kako kaže, zna da postoji tendencija destabilizacije na Severu uoči 23. aprila i zna da se stvara utisak među građanima da se bez Srpske liste ne može, ponovno odlaganje izbora bilo nerazumno.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj je temu održavanja lokalnih izbora na Severu, danas istakao kao veoma ozbiljnu i temu koju na taj način treba da tretiraju sve institucije na Kosovu.

Poručio je da se ne treba kriti od tog problema sa kojim se Kosovo suočava, naznačivši da, po njemu, proces održavanja izbora na Severu trenutno nije održiv.

Smatra da se u to stanje došlo, zbog „poznate agende Srbije i Srpske liste“, upitavši da li onda u tom slučaju Vlada zna put do uspeha?

„Koliko vidim po informacijama koje imam, današnja situacija nas ne vodi ka uspehu, izborni proces nas ne vodi ka uspehu“, naglašava.

Haradinaj je mišljenja i da se cela situacija oko izbora – ne tretira ozbiljno, a da samim tim može i da produbi posledice na severu:

„Nerešavanje ove situacije čak i sa našim saveznicima može produbiti posledice na severu. Posledice su i to, da u slučaju da Kosovo ostane pri svojoj odluci da održi izbore, građani izađu da glasaju u policijskim stanicama“.

Stoga, ovaj poslanik smatra da bi, po njemu, najbolja odluka u ovoj situaciji bila da se izbori ponovo odlože.

Pozvao je i Vladu i kosovsku predsednicu da to učine.

„Ne verujem da o ovoj situaciji treba da ćutimo, bolje je prihvatiti četvrtinu gubitka danas nego potpuni gubitak sutra. Pozivam Vladu i predsednika da ozbiljno shvate situaciju na severu i donesu smelu odluku. Čvrsto verujem u odlaganje izbora”, istakao je Haradinaj.

Sa druge strane, predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, iako smatra da postoji, kako je kazao, jasna tendencija destabilizacije severa Kosova uoči izbora 23. aprila, kaže da bi njihovo ponovno odlaganje bilo nerazumno.

Kaže da institucije moraju da izvršavaju svoje zakonske i ustavne dužnosti i obaveze.

Konjufca je pozvao na smirenost sve građane koji žive na severu Kosova i da ne nasedaju na akcije:

„Za koje mislim da dolaze, ne unutar Kosova, već uglavnom sa druge strane, odnosno iz Srbije – od pojedinih segmenata, struktura koje i dalje nameravaju da održavaju i finansiraju, i kojima teže, a čiji je osnovni cilj destabilizacija Kosova, izmeštanje van orbite kosovske bezbednosti, ali posebno na tom delu teritorije“.

Smatra da sada, 10 dana pre datuma održavanja izbora, sve što se dešava – nije slučajno.

„U cilju delegitimizacije celog procesa, na drugoj strani se stvara lažan utisak, ali nasilnim sredstvima – da bez Srpske liste i bez ovih struktura nema zatišja i mira na severnom delu Kosova“, kaže Konjufca.

Zato, dodaje, Kosovo treba da iskoristi sve kapacitete i neophodne mehanizme da garantuje bezbednost za sve građane da mogu da ostvare pravo glasa i to, kako ističe, bez obzira na etničku pripadnost.

„A to pravo mora da im garantuju ustavne, institucionalne i državne institucije Republike Kosovo.Potpuno sam uveren i verujem da Kosovo ima taj kapacitet, bez izazivanja iritacije, nezadovoljstva, otpora drugim sredstvima, jer nema potrebe“, kazao je Konjufca.

Treba se, dodaje, prvo uveriti u to da svaka institucija dobro obavlja svoju dužnost u skladu sa ustavnim obavezama.

„A zatim kada dobijemo izborne rezultate, onda će se videti i ući ćemo u jednu drugu etapu. Ali tu etapu ne možemo da prejudiciramo pre 23. Aprila“, istakao je predsednik kosovskog parlamenta.

Comments

Pročitaj još