• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Interes Prištine nije da sprovede sporazum iz Brisela

Foto: Tanjug

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je evropski sporazum o putu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, koji je prihvaćen u Briselu, pravno obavezujući za obe strane iako nije potpisan, ali da “interes Prištine nije da sprovede mirovni sporazum”.

Dačić je za televiziju Prva rekao je po tom pitanju “naša politika ispravna”, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prihvatio taj sporazum, “više puta rekao da smo preuzeli obavezu da implementiramo taj dogovor do crvenih linija”.

“Interes Prištine nije da se sprovede mirovni sporazum, interes Prištine je da se proteraju Srbi sa Kosova”, kazao je Dačić. Dodao je da je Srbima sa severa Kosova Priština dala ultimatum da “moraju da prihvate preregistraciju (automobila) ili da se sele”.

Dodao je da postoji mogućnost za pomoć Srbima na Kosovu “na oružan način”, ali da građani Srbije u tom slučaju moraju da znaju da to “ne može proći bez ozbiljnijeg sukoba u regionu”.

“Naša politika je ispravna, mi smo u dijalogu, a s druge strane predsednik Vučić je jasno više puta rekao da smo preuzeli obavezu da implementiramo taj dogovor do crvenih linija, za koje je jasno rekao da se odnose na de fakto i de jure, svaki vid priznanja Kosova, i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama”, kazao je Dačić.

On je povodom toga da Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova koji je prihvaćen u Briselu nije potpisan, rekao da “nekada niji ni potrebno da se dokumenti potpišu”, jer se podrazumeva da “predsednik Srbije ili ministar inostranih poslova imaju to punomoćje”.

Na pitanje da li bi uvođenje sankcija Rusiji, zbog njenog napada na Ukrajinu, dovelo do toga da Moskva prizna nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da “ne veruje”, ali da “naši odnosi ne bi bili isti kao što su sada”. 

Comments

Pročitaj još