• Početna>
  • Vesti>

Suniog pozvao Prištinu da se posveti primeni Aneksa iz Ohrida

Foto: EU

Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog, pozvao je Prištinu da se posveti primeni Aneksa o Planu primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignutog u Ohridu.

Suniog je za TV 1 rekao da Priština treba da bude inspirisana postojećim evropskim modelima za osnivanje Zajednice srpskih opština, ali da ih ne kopira u potpunosti, prenosi Reporteri.

„Mislim da bi Vlada Kosova zaista trebalo da se fokusira na pravilno sprovođenje ovih sporazuma, onih iz 2013. i 2015. Mislim da je to vrlo jasno. Naravno, to nikoga ne sprečava da pogleda različite evropske modele i da se inspiriše kako da se konkretno stvori ovo Udruženje, kako da se napravi statut, ali naravno ne očekujemo da bilo koji od ovih evropskih modela bude 100 odsto primenjen na Kosovu“, rekao je Suniog.

Prema njegovom mišljenju, evropski modeli ne narušavaju, kako je naveo, “suverenitet i teritorijalni integritet Kosova”.

Kada je reč o odboru za implementaciju, Suniog smatra da on treba da bude formiran što pre i da treba bude sveobuhvatna i efikasna struktura.

„Monitoring komitet treba da se formira što je pre moguće. Moj kolega, specijalni predstavnik Miroslav Lajčak i njegov tim intenzivno rade i narednih dana ćemo moći da vidimo”, rekao je Suniog. Dodao je da je najvažnije da vidimo propisno sprovođenje svih obaveza koje su obe strane preuzele.

Comments

Pročitaj još