• Početna>
  • Vesti>

Stano: Sutra razgovor o prvim koracima u implementaciji sporazuma

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da će se sutra, na sastanaku glavnih pregovarača iz Beograda i Prištine, razgovarati o prvim koracima u implementaciji sporazuma Beograda i Prištine

“Bili smo jasni. Sada jedino morate da se fokusirate na implementaciju sa obe strane, jer samo uz implementaciju ovaj sporazum može da uspe i da pomogne obema stranama da izađu iz ove situacije”, poručio je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Sastanak pregovarača iz Beograda i Prištine zakazan je za sutra, a očekuje se doprinos obe strane i stvaranje atmosfere normalizacije, pomirenja i brzo sprovođenje obaveza, koje su obećane prvo krajem februara u Briselu, a zatim i u Ohridu sredinom marta, rekao je Stano.

“Obe strane su se obavezale da će se uzdržati od bilo kojih radnji koje bi imale suprotan efekat na atmosferu, koja je neophodna za konstruktivni angažman i pomirenje” poručio je portparol EU.

On je izrazio nadu da ono, čemu svedoče poslednjih dana na KiM, neće uticati na sutrašnji sastanak, i poručio da se očekuje od strana da ozbiljno rade na implementaciji dogovora.

“Glavni cilj dogovora iz Brisela i Ohrida je smirenje krize, ali nijedna kriza se neće rešiti samo pristankom na nešto, reč je o implementaciji. Zato je EU toliko jasna i nepokolebljiva u vršenju pritiska na obe strane da počnu sa ozbiljnom implementacijom”, zaključio je Stano.

Comments

Pročitaj još