• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista najavljuje opšti ustanak zbog hapšenja u Zubinom Potoku; Kancelarija za KiM: Prizivanje eskalacije svaki put pred Brisel

U nameri da pred nastavak pregovora u Briselu izazovu reakciju srpskog naroda na severu Kosova i Metohije kosovske institucije nastavljaju sa maltretiranjem srpskog naroda, smatra Srpska lista koja se oglasila saopštebnjem za javnost osuđujući današnje hapšenje Srbina iz Zubinog Potoka i bez ijednog dokaza za teška krivična dela.

“Kurtijev režim do sada nije rešio nijedan napad na Srbe, a kojih je bilo na desetine, ali kada treba progoniti Srbe bez dokaza tu deluje pod hitno. Očigledno da je njegova namera da izazove haos, a situacija na terenu govori da nije daleko od toga.

Od skoro Priština u nameri da obmane javnost ide korak dalje, pa i u slučajevima kada su oštećeni Srbi on kao osumnjičene neosnovano hapsi Srbe i pokušava da spinuje realnost na terenu skrivajući prave krivce za napad na Srbe i srpsku imovinu”, stoji u prvom saopštenju Srpske liste nakon čega je usledilo još jedno u kojem upozoravaju na opšti ustanak.

“Nakon hapšenja osumnjičenog za paljenje a pošto smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog koga su danas Kurtijeve jedinice otele na severu Kosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda da će izazvati reakciju svih Srba”, saopštava Srpska lista.

Oni pojašnjavaju, da to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima.

Kancelarija za Kim: Kurti tempira hapšenja pred razgovore u Briselu

Saopštenjem za javnost reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade RS,u kome stoji da iznuđenim potezima Kosovske policije koja je danas uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku i nastavila da maltretira Srbe na severu Kosova i Metohije, pokazuje se zapravo prava namera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize

“Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO.

Nije slučajno Kurti izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu KiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve “borbe protiv korupcije”, stoji u saopštenju.

Kancelarija za Kim optužuje Kurtija da po, kako kažu, oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa.

“Sada je svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da ništa kod Kurtija ne može biti “normalno” pa ni normalizacija odnosa”, dodaje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još