• Početna>
  • Vesti>

Marfi: Vučić i Kurti da preuzmu rizike i urade ispravnu stvar da bi promovisali mir

Foto: Glas Amerike

Primena evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa, uz obavezu formiranja Zajednice srpskih opština je u najboljem interesu Beograda i Prištine i oni o tome odlučuju, a SAD i Evropska unija mogu samo u tome da ih ohrabruju, rekao je Kris Marfi, američki senator iz Konektikata. Marfi, koji je i član Spoljnopolitičkog odbora Senata je, u intervjuu za Glas Amerike, naglasio da je evropski predlog o normalizaciji odnosa veoma važan sporazum i da mir na Balkanu “ne može da se uzima zdravo za gotovo”.

On je rekao da je proveo mnogo vremena i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da smatra da su obojica “preduzeli veoma važne korake da normalizuju odnose”.

Marfi je poručio da su za primenu sporazuma odgovorni lideri u Beogradu i Prištini i da ne postoji ništa ključno što Evropa i SAD mogu da urade, osim da ih “ohrabruju” i naglašavaju da će biti teško pridruživanje evroatlantskim integracijama dok se ne reše odnosi dve strane i prevaziđu razlike.

Američki senator je izjavio da ne misli da će Vašington nametati posledice u slučaju nepoštovanja dogovorenog i da je u najboljem interesu i Beograda i Prištine da primene dogovor. Komentarišući stav Srbije da neće priznati nezavisnost takozvanog Kosova i da mu neće dozovoliti da postane članica Ujedinjenih nacija, on je rekao da je potrebno ići “korak po korak”.

“Razumem da je političkim liderima nekada potrebno da se pozicioniraju na određeni način, ali činjenica da je ovaj sporazum postignut pokazuje da su Vučić i Kurti, koji imaju velika biračka tela koja ne žele pomirenje između dve zemlje, spremni da preduzmu rizike, da urade ispravnu stvar da bi promovisali mir. Znači, hajde da idemo korak po korak. Ima mnogo stvari na Balkanu za koje su lideri govorili da se nikada neće dogoditi, ali su ne na kraju dogodile. Zato što kada date određeno vreme, nastavljate da pričate, da gradite put do pomirenja, nekada se dogode iznenađujuće stvari”, saopštio je Marfi.

Američki senator je govorio i opiranju Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i rekao da je više puta razgovarao sa Kurtijem o tome i naglasio da je to obaveza iz Brisela koju bi Priština trebalo da ispoštuje, a da mu je “drago što je to deo ovog sporazuma”. On je komentarisao odnose Beograda i Moskve i naveo da je “nerealno verovati da će Srbija potpuno da prekine kulturne i ekonomske veze sa Rusijom, niti bi to od njih trebalo očekivati”.

Ipak je dodao da Srbija treba da se odluči kada je reč o ratu u Ukrajini i da je potrebno da se pridruži Evropi i SAD i primeni sankcije prema Moskvi, čime bi se poslala “jedinstvena poruka da se ovaj brutalan čin agresije neće tolerisati”, te zaključio da će biti veoma teško za Srbiju da ima evropsku budućnost, ako je suprostavljena najvažnijem spoljnopolitičkom cilju Evropske unije, a to je, kako je naglasio, bezuslovna podrška Ukrajini.

Comments

Pročitaj još