• Početna>
  • Vesti>

Petković: U Prištini i dalje živi ideologija da Srbe treba proterati, što nećemo dozvoliti

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Protesti koji se poslednjih dana dešavaju na Kosovu i Metohiji protiv premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija i dogovora u Ohridu su prema oceni direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića dokaz koliko se Srbija borila i izborila da sačuva vitalne interese Srbije.

On je za TV Hepi  istakao da Vučić u Ohridu nije ništa potpisao, niti se usmeno obavezao na bilo šta što bi moglo da proizvede posledice po Srbiju.

,,Uzavrela politička situacija na KiM je najbolji pokazatelj koliko smo se borili i izborili da sačuvamo vitalne interese i u Ohridu i prethodno na razgovoru u Briselu. Ovo što se poslednjih dana dešava na Kosovu pokazuje da se vrši pritisak na albansku stranu na Kosovu da spovede ono što je godinama odbijala. Kada vidite da demonstranti skidaju tzv. kosovsku zastavu i kače belu zastavu kao znak poraza, to jasno pokazuje da ne mogu da se pomire sa činjenicom da će se na kraju formirati Zajednica srpskih opština”, rekao je Petković.

Prema negovim rečima, sve je to jasan pokazatelj i znak da su Beograd i srpski narod na dobrom putu kada je reč o našem odnosu prema KiM i onome šta se radi da bi se sačuvao naš narod u pokrajini.

Dodao  je da je kao neko ko je učesnik i svedok razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića može da kaže da je potrebno veliko političko umeće, hrabrost i iskustvo da se kaže šta se ne prihvata, šta neće da se potpiše, a da se ostane na evropskom putu i ne bude posledica zbog takvog stava, jer moramo nastaviti sa razvojem i privlačenjme stranih investicija.

Razgovori u Ohridu su trajali više od 12 sati, sedite satima pod pritiskom, 12 puta u toku dana se menja sadržaj aneksa koji treba da se usvoji, onda se dođe i do momenta da nema dogovora pa vas Evropska unija vraća, jer ni ona sama ne želi da izađe iz vile u Ohrudu bez dogovora”, preneo je Petković kako je izgledao dan pregovora u Ohridu.

On je naveo da je srpska strana vodila računa o svakoj zapeti i reči i da se i na jezičkom nivou vodilo računa da dogovor i ono što se prihvata i što se odbija, bude postavljeno tako da sutra ne znači odgornost, a pogotovu ne pravnu odgovornost Srbije.

,,Srbija je međunarodno priznata država, a Kosovo nije i Aleksandar Vučić neće sa takvim Kosovom da potpisuje bilo kakav sporazum. Mi ni de jure ni de fakto nećemo priznati Kosovo niti ćemo se saglasiti sa njegovim ulaskom u Ujedinjena nacije”, rekao je Petković.

Govoreći o predstojećim izborima na severu KiM, Petković je istakao da su Srbi na KiM 5. novembra napustili sve institucije i jasno rekli da će se vratiti kada se formira ZSO.

,,Oni su tada  probudili međunarodnu zajednicu koja je bila uspavana po pitanju ZSO. Srbi su čekali 10 godina da se formira ZSO zato što je ona okvir za njihov opstanak na KiM, jer je to jedini mehanizam koji obezbeđuje individualna i kolektivna prava za srpski narod na KiM”, naglasio je Petković.

On je istakao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 306 napada na Srbe i njihovu imovinu.

,,Radi se o institucionalnom nasilju. Hapse se Srbi nizašta, dok se čovek koji je pucao na decu na Badnji dan Azem Kurtaj pušta u kućni pritvor, a Ivan Teodosijević se hapsi i smešta u zatvor na godinu dana zbog toga što je govorio istinu o Račku”, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Rekao je da Priština sprovodi protivpravnu eksproprijaciju i pokušava da isprovocira Srbe ne bi li reagovoali, jer, kako je naveo, Kurti na želi da ispuni ništa od potpisanih sporazuma.

,,Zato govorimo našem narodu da ostane miran, da ne naseda na provokacije i da pokušamo da na miran način rešimo probleme. Tako su Srbi napuštanjem institucija želeli da ukažu na sve te probleme i da kažu da ne žele više da trpe teror Aljbina Kurtija jer to ne traje jedan dan već mesecima”, naglasio je Petković.

Dodao je da takvih incidenata ima svakog dana, da se reaguje na svaki od njih, upozorava međunarodna zajednicu i traži da se počinioci kazne, ali toga nema. 

,,Niko ne reaguje kao da je to dozvoljeno i dobrodošlo. Srbe treba proterati, jer ta ideologija koja je vrhunac imala u 17. martu 2004. i dalje živi”, ocenio je Petković.

Comments

Pročitaj još