• Početna>
  • Vesti>

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta

Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko – timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture “Gračanica” književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu.

 Narodni jezik je ukras književnog jezika, kazao je Cenić na početku časa.

“Drugi belosvetski jezici se hvale svojim dijalektima i ne stide ih se, a mi smo sve to sveli na podsmevanje, na sprdnju, naročito na televiziji. Zato sam ja danas ovde jer sam poželeo da obiđem područje koje koristi prizrensko – timočki dijalekat”, rekao je on.

Vlasta Cenić je posetio Gračanicu u okviru turneje koja je počela u decembru prošle godine. Od dosadašnjih 14 gradova koje je obišao, kaže da mu je ona najdraža.

“Ako pričamo o prizrensko – timočkom dijalektu moram biti na ovom području da potvrdim lepotu ove maternje melodije našeg jezika. Mislim da smo to uspeli i ovoj dečici koja su mlađa i srednjoškoci su tu bili, oni uče u srednjoj školi o dijalektu. Ovde su imali prilike da čuju kako to zvuči kroz stihove”, rekao je on.

Dijalekat je naša lična karta, dodao je Cenić.

“Izvod iz matične knjige naš, to moramo da čuvamo, to je ono čime se moramo ponositi, ne dajmo da nam se podsemevaju, čuvajmo naš jezik, jer to smo mi, sve je u jeziku”, kazao je.

Njegov poetski monolog je sastavljen od pet celina, a Cenić sve svoje pesme zna napamet.

“Tajna je u načinu stvaranja, kada pišem – to prolazi kroz glavu. Pišem u hodu, na putu do škole ili iz škole, tako da to ostane zabeleženo. Lako ga je zapamtiti, jer sve to ide jedno za drugim, nema tu nikakvog preskakanja. Moje pesme su zapravo priče i ja samo pratim priču koja je oblikovana u stih i, naravno, rimu. Ja sam staromodan čovek koji voli rimu i strofu”, rekao je Cenić.

Književnom času koji je održan u čitaonici “Darinka Jevrić” Doma kulture “Gračanica” prisustvovali su učenici Prištinske gimnazije.

“Utisci su mi savršeni, bilo je zanimljivo, što sam i očekivao jer nam je razredna rekla da dolazi jako dobar pesnik. Prizrensko – timočki dijalekat sam po prvi put čuo u ovoj formi”, kazao je Nikola Petković.

“Shvatio sam poruku i način kazivanja književnika. Prvi put čujem za pisca i njegove stihove. Veoma su lepi, jer ovaj način govora često čujemo na našem podrčju. Smatram da je dobro što neko kroz pesme i stihove koristi narodni jezik. Izvuko sam pouku i lepo je čuti o životu pisca, približio nam je svakodnevni život i dešavanja na selu što je i nama jako poznato, a ovaj govor daje posebnu čar”, rekao je Andrija Ivanović.

Učitelj u penziji Ljubomir Maksimović došao je da podrži svog kolegu, ali je i imao poruku za đake.

“Molim đake da prisustvuju književnim časovima jer imaju šta da čuju. Rimovanje je dosta upotrebljeno u pesmama, dosta je starih reči koje su deci nepoznate, ali sve to nađe određeni sadržaj. Hvala pesniku Ceniću što je posetio Gračanicu. Molim decu da uče dečiju poeziju, koja je veliko književno blago i srpski jezik, kao i da pišu ćirilicom, jer nisam za latinicu. Neka i oni pišu, Vlasta je održao praktični i veoma raspoloženi čas”, naveo je Maksimović.

Pesnik Vlasta Cenić će sutra boraviti u Velikoj Hoči gde je za 11.00 časova najavljeno njegovo gostovanje u OŠ “Svetozar Marković”, a susret sa prizrenskim bogoslovcima imaće u 13.30 časova.

Comments

Pročitaj još