• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije služio liturgiju u Goraždevcu: Mnogi “kopaju drvo sa korenom”, oni koji tako odlaze neće naći sreću

Foto: Radio Goraždevac

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je danas liturgiju u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu i najavio početak njene obnove. U besedi je poručio žiteljima Goraždevca da se sabiraju u ljubavi, zajedništvu i slozi i da ne prodaju imanja.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je na početku besede, pred oko stotak vernika, podsetio da je u toku vaskršnji post i na značaj molitve tokom posta.

„Post nam daje zdravlje i duševno i telesno i nikada ne ide jedno bez drugog. Post i molitva su dva krila kojima možemo da uzletimo u nebeske visine ka Gospodu. Ako je jedno to krilo povređeno, kao što ptica ne može da uzleti sa jednim krilom, tako i mi ne možemo ako ne spojimo post i molitvu“, kazao je vladika u svojoj besedi.

Vernicima je poručio i da se “sabiraju u ljubavi, zajedništvu i slozi” i da nesebično gledaju i misle jedni na druge. 

„Ono što nam je Gospod dao, da naši preci sačuvaju i nama predaju, da mi to sada zanemarujemo, bilo da je vera u pitanju, bilo da je ovaj hram, bilo da je zemlja koju smo nasledili. Nažalost, i to se dešava, da mnogi dižu sidro, kopaju ono drvo sa korenom, odlaze sa Kosova, prodaju sve što imaju, misleći da će negde sreću naći. To je nešto, rekao bih, zadnje što čovek treba i što može da uradi. Pogledajte mnoge koji su tako uradili, nemajući veru da istraju, da opstanu uz Božiju pomoć. Ne sami, sa crkvom da istraju na svom podvigu, na krstu, na putu Hristovom. Oni koji odlaze na takav način, neće naći radost i sreću“, rekao je.

Vladika Teodosije obavestio je prisutne da će uskoro početi obnova Crkve rođenja Presvete Bogorodice i parohijskog doma u Goraždevcu.

Nakon službe, vladika je sa sveštenicima i vernim narodom obišao deo crkvenog imanja i razgovarao sa žiteljima Goraždevca. 

Na liturgiji su sasluživali paroh goraždevački otac Nenad Našpalić i protojerej Đorđe Stefanović.

Comments

Pročitaj još