• Početna>
  • Vesti>

Kurti u Albaniji: Dobio podršku za Sporazum EU, a od Rame i ohrabrenje za garancije za ZSO i SPC

Foto: Fejsbuk

Nakon što je ovog jutra posetio Malu i Veliku Krušu, kosovski premijer uputio se ka Albaniji. Tokom serije sastanaka sa najvišim zvaničnicima ove zemlje, naišao je na podršku za Sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, članstvo u NATO-u, ali i ohrabrenje da primeni tačku aneksa koja se odnose na prava Srba i SPC na Kosovu.

Na Kosovu se danas obeležava 24 godišnjica od kada je u selu Mala Kruša kod Orahovca ubijeno 114 Albanaca. Ovo mesto, kao i Veliku Krušu, jutros je posetio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Odatle se uputio ka Albaniji, gde se sastao sa premijerom, predsednikom i predsednicom skupštine ove zemlje.

Edi Rama je o sastanku sa Kurtijem izvestio na Fejsbuku, navodeći da je ručao sa svojim „posebnim prijateljem“.

Rama je naveo da su detaljno razgovarali o sporazumu, odnosno aneksu Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je dogovoren u Ohridu i daljem napretku procesa implementacije.

„Izrazio sam Aljbinu sve svoje simpatije zbog hrabrosti i realizma sa kojima je preduzeo važne korake ka normalizaciji odnosa sa Srbijom“, poručio je Rama.

Kaže i da ga je ohrabrio da preduzme dalje korake:

„Bilo za garanciju srpskih opština u okviru Asocijacije koja garantuje samoupravu srpske zajednice, bilo za delovanje sa neophodnim garancijama Srpske crkve u svojim mestima bogosluženja na Kosovu, uveravajući ga da u ovom nimalo lakom procesu ima moju punu podršku“.

Podsetimo, u implementacionom aneksu oko kojeg su se 18. marta u Ohridu dogovorili Kurti i Vučić, nalaže se Kosovu da odmah krene sa pregovorima o uspostavljanju aranžmana i garancija za samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu, a s ciljem primene člana 7 osnovnog sporazuma koji ujedno govori o formalizovanju statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Rama je ujedno saopštio da su se dogovorili da se naredna sednica kosovske i albanske vlade održi u junu.

Prema navodima Albanian Post, dvojica lidera nakon sastanka iza zatvorenih vrata nisu dala izjave za medije.

Kurti se prethodno sastao sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem i predsednicom parlamenta te zemlje, Linditom Nikolom, od kojih je dobio podršku za evropski plan o dijalogu Kosova i Srbije.

„Begaj je, pošto je detaljno informisan o pregovorima sa Srbijom, koje vodi Evropska unija i podržavaju Sjedinjene Američke Države, pozdravio liderstvo, razboritost i hrabrost koju su pokazali Kurti i pregovarački tim Kosova da prihvate evropski plan, kao i da ga potpišu i sprovedu“, navodi se saopštenju za javnost koje prenosi FoNet.

Begaj je ocenio da je saglasnost i opredeljenje strana da sprovedu evropski plan za normalizaciju odnosa i aneks, još jedna garancija za mir, stabilnost i budućnost regiona u EU.

Predsednik Albanije je, prenosi dalje FoNet, uveren da će obaveze preuzete u Ohridu biti u potpunosti ispoštovane i da će se naći odgovarajući mehanizmi da se sporazum pretvori u obavezujući i primenjiv za strane na međunarodnom planu, dodaje se u saopštenju.

Da je Kurti razgovarao sa Begajem o sastanku u Ohridu, saopštili su i iz kabineta kosovskog premijera.

Naglašava se da ga je Kurti obavestio o elementima sporazuma kao i o „konstruktivnom pristupu Kosova“.

Begaj mu je, sa druge strane istakao podršku Albanije na putu Kosova ka NATO-u.

Kurti je sa predsednicom skupštine Albanije razgovarao o intenziviranju saradnje, uključujući i saradnju poslanika u međunarodnim forumima i organizacijama, kao i u oblasti evropskih integracija.

I sa njom je razgovarao o sporazumu postignutom u Ohridu.

Iz kabineta kosovskog premijera poručuju da je predsednica Skupštine Albanije implementacioni aneks opisala kao dobar korak napred ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i evropskom putu Kosova.

Comments

Pročitaj još