• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola

Foto D. Ivić

U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.

Radionica se održava od početka marta svakog vikenda a 25 tinejdžera uči programiranje, arduino i 3D modelovanje. Predavači su profesori Elektro-tehničke škole.

Denis Ivić profesor stručnih predmeta u Elektrotehničkoj školi i jedan od predavača za arduino kaže da najviše interesovanja među učenicima vlada za programiranje. Po grupama je dečaka nego devojčica ali, kako kaže, svi oni jednako vole i prate predavanja.

“Radimo sa grupom učenika 7 i 8 razreda, učenici su podeljeni po grupama. Svaka grupa je podeljenja za programiranje, posebno za arduino, posebno za 3D. Cilj projekta jeste da na kraju oformimo timove učenika iz svake grupe koji će se takmičiti po projektima koje budu sami izabrali, a žiri koji će biti oformljen izabraće najbolja tri projekta koji će biti nagrađeni”, kaže Ivić. za Radio Kim

“Mi smo sa učenicima radili uz pomoć led dioda i otpornika preko softvera kontrolišu i naprave modele semafora. Osim toga radili smo i zvučne elemente. Projektovali su neki vid digitalnog klavira”, objašnjava Denis Ivić.

Mihailo Kostić polaznicima radionice predaje 3D modeling. “Imam pet dečaka i četiri devojčice na 3D modelovanju. Cilj je da ih najpre naučim da koriste alat. Koristimo softver Bledner da bi kasnije radili modele koji će arduinu i programiranju da kompletiraju, recimo jednu raskrsnicu sa semaforima. Važno je za decu da bi kasnije znali da se opredele za školu da upišu i da otkriju svoje talente. Trebalo bi više ovakvih predavanja u Gračanici”, kaže Kostić za Kim.

“Trenutno izrađujemo semafore, pravili smo kućice i stolice, svašta nešto. Ovde je jako zanimljivo i stekao sam nove drugare. Stvarno je zabavno da naučimo neke nove stvari. Ja sam tu od početka i nameravam da ostanem do kraja”, kaže Strahinja Sekulić, učenik sedmog razreda OŠ “Kralj Milutin”.

Petar Simić, takođe učenik sedmog razreda, kaže da mu je zanimljivo sve što novo nauči ovde. “Od početka sam ovde, društvo je zanimljivo, sve je zanimljivo. Volim kompjutere, tehniku. Svi koji smo ovde volimo to što radimo sada i planiramo da ostanemo do kraja radionice. Ako bude prilike baviću se time i u budućnosti”, kaže Petar.

Radionica je organizovana od strane Narodne biblioteke u Gračanici, ali i uz podršku Privremenog organa Prištine, Opštine Gračanica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još