Večeras u „Dogovoru!?“ o dogovoru u Ohridu

U novom izdanju emisije „Dogovor!?“ o najnovijem dogovoru kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića govore novinar Darko Dimitrijević i politikolog Aljbinot Maljoku.

Osvrnuvši se na tačku 7 evropskog predloga i pružanje većeg stepena samouprave za srpsku zajednicu, a i na poruke da Kosovo mora „odmah“ da formira Zajednicu srpskih opština, politikolog Aljbinot Maljoku kaže da je premijer Kurti zaboravio sve što je govorio dok je bio u opoziciji protiv dijaloga.

„Sada smo došli do toga da je bio jako spreman, prvi je rekao i pre EU da ima volju da stavi potpis. To je interesantno da jedna politička figura koja se gradila na protivljenju svega i svačega što dolazi sa strane i onda se dešava istorijski momenat da politička figura Aljbin Kurti prihvata jedan strani dokument kao što je bio ovaj francusko-nemački“.

Na pitanje šta je to dovelo do promene kod Kurtija od čoveka koji je bacao suzav u Skupštini protivići se dijalogu i ratifikaciji briselskog sporazuma do čoveka koji je spreman da potpiše novi sporazum o normalizaciji sa Srbijom, Maljoku kaže:

„Interesantno je da je on govorio da ne zna šta su to pritisci. Sada je to saznao više nego svi ostali. Šta se desilo sa premijerom Kurtijem sa politikološke strane se ne može objasniti. Kada to kažem mislim da se ne može objasniti kako se jedna politička figura tako radikalno i brzo promenila jer nije bilo političkih zemljotresa da bi se čovek promenio tako brzo“, kaže Maljoku.

Slično se dogodilo i sa Aleksandrom Vučićem, podseća novinar Darko Dimitrijević, navodeći kao primer da je aktuelni predsednik pre više od deset godina najavljivao da će poništitit sve sporazume.

„Ne samo da se to nije desilo nego je podržao te sporazume i potpisao neke nove koji su kasnije doveli do ove situacije na severu, od bezbednosti, do tablica, izgradnje baza“.

Međutim, ono što Dimitrijevića plaši je kako će sporazum uticati na budućnost srpske zajednice na Kosovu.

„Ostaćemo bez ljudi, jer papir njima ne može da donese blagostanje da oni ostanu da žive, da putuju, ja nisam siguran ni kako će ovaj sporazum da se implementira“.

Dvojica sagovornika se slažu da je sve ostalo na reči po pitanju sprovođenja dogovorenog.

Emisiju “Dogovor!?” možete pogledati večeras od 20 časova na našem Youtube kanalu i nalogu na Fejsbuku, ali i na televizijama Mir, Herc i Puls. Sutra je možete videti i na portalima Radija Goraždevac, Radija Kontakt plus i Radija Mitrovica sever, kao i portalu Kossev čiji su novinari za potrebe ove emisije o najnovijem dogovoru razgovarali sa građanima Severne Mitrovice.

Comments

Pročitaj još