• Početna>
  • Vesti>

Državna ceremonija u Somboru i pomen žrtvama NATO agresije

Foto: RTS

Državna ceremonija obeležavanja 24. godišnjice početka bombardovanja održava se u Somboru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, patrijarha srpskog Porfirija i članova Vlade.

Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila reč o “najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka”.

“U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadzbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara”, naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da u Evropi traje vojni sukob koji preti da u svoj vrtlog uvuče čitav svet.

“Molimo se da se tamo gde se vodi rat, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv”, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da bi neki hteli da i naš narod ponovo, preko reda gurnu u sukobe.

“Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog – Bog ljubavi i mira, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međuosbne nesporazume, ratovi i sukobe. Ponoviću ono što sam bezbroj puta govorio i ono što mi ovde sabrani mislimo, poslanje crkve je da na svaki način, pre svega molitvom i verom u Hrista, crpe snagu i silom mira Hristovog izgrađuje mir i poverenje među ljudima i narodima”, rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon intoniranja himne održan je muzičko-scenski prikaz kojim se podseća na stradale u NATO agresiji.

Marijana Paskaš, ćerka zastavnika jugoslovenske vojske Radovana Medića, koji je prva žrtva NATO agresije, zahvalila je što se ovakvim ceremonijama čuva sećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

Hvala što smo večeras ovde, gde je život izgubio čovek koji je voleo svoju porodicu, svoj narod i slobodu, poručila je Marijana Paskaš.

Predsednik  Republike Srpske rekao je na državnoj ceremoniji u Somboru da obeležavamo početak agresije onih koji su naložili da se bombarduju nevini ljudi, a ne da se pokrene onako kako su je neki nazvali operacija “Milosrdni anđeo”.

“Okupljamo se ovde ne da se sećamo, nego da ne zaboravimo, a ja lično im nikada neću ni oprostiti jer su hteli da nas ponize kako bi pokazali da NATO postoji i izabrali nas da budemo njihovo vežbalište. Uništili su nam i razorili zemlju a onda došli i ponudili nam svoje kredite, reparacija nikada nije ni pomenuta a ne ponuđena. Nikada se nisu izvinuli a naše stradalnike su nazivali kolateralnom štetom”, rekao je Dodik.

I onda dođu i kažu da zaboravimo i idemo dalje ali moraju da znaju da srpski narod čine, i živi i mrtvi, i one koji dolaze, rekoa je predsednik republike Srpske.

“Danas moramo da se sećamo i pamtimo, ali i da ostanimo okupljeni i da se zajedno borimo”, rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo.

“I to vam zvuči kao nevažna birokratska rečenica. Nije. To je mnogo više od toga. Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji, koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju“, naveo je Vučić.

Rekao je i da su razrušili mnogo veće zemlje od Jugoslavije, a da je na Srbiju došao red jer nije htela da ih prati.

Vučić je rekao da je danas čitao naslovne strane tadašnjih svetskih časopisa u kojima je navođeno da je to bio sukob varvarstva i civilizacije, kao i da du davali “nemušta objašnjenja u kojima su govorili da se bore protiv onih koji izazivaju humanitarnu katastrofu“.

Comments

Pročitaj još