• Početna>
  • Vesti>

Počinje Samit lidera EU – na stolu i rezulati razgovora Beograda i Prištine u Ohridu

U Briselu počinje dvodnevni Samit Lidera Evropske unije. Glavne teme su dalje naoružavanje i i finansijska pomoć Ukrajini, migracije, kao i pitanje konkurentnosti ekonomije EU. Razgovaraće se i o rezultatima razgovora Beograda i Prištine u Ohridu.

Dvodnevni samit šefova država i vlada u Briselu otvoriće razgovor sa generalnim sekretarom UN-a Antonijem Guteresom o najvećim globalnim i geopoltičkim izazovima u ovom trenutku.

Deo dabate koja se tiče Srbije na agendi je večeras kada će šef diplomatije EU Žozep Borelj izvestiti lidere Unije o toku dijaloga Beograda i Prištine i dogovoru koji je postigut u Ohridu.

To je već drugi put u mesec i po dana da je dijalog tema skupa evropskih lidera. Oni su u februaru podržali nemačko-francuski plan. Sada se očekuje da će usvojiti zaključke i u njemu rečenicu koja, sa jedne strane, pozdravlja sporazum koji je postignut o Aneksu o implementaciji plana za normalizaciju odnosa, a sa druge, traži od dve strane da bez odlaganja, ekspeditivno, rade na njegovoj primeni.

Glavna tema samita biće rat u Ukrajini, snabdevanje oružjem i planovi za nabavku municije za ukrjainsku vojsku, o čemu je već postignut dogovor o zajedničkoj nabavci i finansiranju na nivou ministara. Očekuje se da će se debata o tome nastaviti kao i o daljoj finansijskoj pomoći Kijevu.

Na samitu će se tražiti odgovor i na problem konkurentnosti privrede EU naročito u svetlu američkog akta o smanjenju inflacije i strahova da bi EU mogla da zaostane u ekonomskoj utakmici na globalnom nivou.

U petak, drugog dana, održaće se samit zemalja evrozone kada će se razmatrati stanje banaka u Uniji i zdravlje ekonomskog sistema kao i napora da se obuzda i snizi inflacija unutar EU.

Comments

Pročitaj još