• Početna>
  • Vesti>

Lideri EU pozdravili dogovor u Ohridu i pozvali na njegovu primenu; Hil: ZSO će biti formirana

Foto: EPA

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU o Aneksu implementacije Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u zaključcima koji su usvijili predsednici i premijeri evropskih država na kraju prvog dana samita.

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, 23. marta, odnosno u toku večere kojom prilikom se liderima obratio šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) koji ih je obavestio o rezultatima susreta u Ohridu.

Hil: ZSO će biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, a da njen tačan dizajn dve strane treba da definišu u pregovorima.

„ZSO je deo briselskog dijaloga još od 2013. i treba da bude formirana tako da srpska zajednica, pre svega u Severnoj Mitrovici, može da vidi kako će izgledati njena budućnost. Mislim da trenutno gledaju mnogo modela koji su u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Hil za televiziju Pink.

Upitan koji je krajnji rok za formiranje ZSO, da li je to period pre ili posle lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, Hil je kazao da „ne može da govori o tako kratkim rokovima“ i dodao da je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar „govorio o nekim dugoročnijim rokovima i da se možda sve upakuje do kraja 2023. godine“.

„Ali mislim da treba da pokušavamo da se krećemo brzo, da obezbedimo da se ispoštuju interesi srpske zajednice na Kosovu“, naveo je američki diplomata.

Comments

Pročitaj još