• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Stepen samoupravljanja neće biti isto što i ZSO

Foto: Kim

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je “novim sporazumom” predviđeno da Srbima na KiM bude omogućen “adekvatan stepen edukacije i samoupravljanja”, ali da to neće biti isto sa onim što predviđaju sporazumi za formiranje Zajednice srpskih opština.

“Kaže se srpskoj zajednici, a ne opštinama. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu potpuno različite, nepovezane, ali nisu ista stvar”, kazao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Upitan za izjavu evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, koji je juče rekao da član 7 dogovorenog sporazuma govori o sprovođenju sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a koji podrazumeva osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti rekao da se u tački 7. osnovnog sporazuma navodi “adekvatan stepen edukacije i samoupravljanja srpske zajednice”.

“Nikada ne poričemo da su dva sporazuma sklopili naši prethodnici, ali su oba u prošlosti u velikoj meri prekršena. Prvi sporazum je prekršio sam predsednik Srbije, koji je strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom i kolektivnu ostavku. Ovo je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. koji nije prošao test ustava. Ne u dva ili tri članka, već u ukupno 23 člana. Stoga, moramo uzeti u obzir i ove elemente”, naveo je Kurti.

Tvrdi da reč zajednica ne može da se poistoveti sa rečju opština ili udruženje, kao što se reč narod ne može izjednačiti sa republikom.

“Još jednom kažem: one nisu potpuno nezavisne, nisu apsolutno odvojive jedna od druge, ali daleko da su iste stvari”, rekao je Kurti, a prenose mediji u Prištini.

Comments

Pročitaj još