• Početna>
  • Vesti>

Stiže nam proleće; danas je i Međunarodni dan sreće; u jednoj zemlji postoji Ministarstvo sreće

Foto: kutaknet.com/

Na severnoj Zemljinoj hemisferi, danas, 20. marta, počinje proleće, i to u 22 časa i 24 minuta.

Proleće će trajati do 21. juna, kada počinje leto, što znači da će trajtati 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Astrološki, proleće počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče Ekvator i pređe na sever.

Istovremeno, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Sunce je danas izašlo u 5:42, a zalazi u 17:50, što znači da će obdanica trajati 12 sati i osam minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Ujedinjene nacije su 2011. proglasile Međunarodni dan sreće koji se poklapa sa prvim danom proleća na severnoj hemisferi.

Međunarodni dan sreće su 20. marta 2011. godine proglasile Ujedinjene nacije predlog Kraljevine Butan. Predlog je prihvaćen jednoglasno – sve 193 zemlje članice su glasale za i donele rezoluciju 66-281.

Cilj je da se “poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva”, s obzirom da je ““potraga za srećom osnovni ljudski cilj”. Rezolucija preporučuje “pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda”.

Sreća je u Butanu toliko važna da je pravo na nju istaknuto u Ustavu, postoji Ministarstvo sreće, a građane na popisu obavezno pitaju jesu li srećni.

U popisu sprovedenom 2015. godine, čak 35 odsto stanovnika Butana odgovorilo je da su „veoma srećni“, 47,9 procenata ljudi oseća se „umereno srećno“, a samo 8,8 odsto ispitanih se izjašnjava kao nesrećno.

Comments

Pročitaj još