• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma

Foto: Tanjug

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

“Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma”, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE) 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.

On kao posmatrač učestvuje na sastancima kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, kojima posreduju šef spoljne politike Evropske unije (EU) Žozep Borel (Josep Borrell) i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

“Mi radimo pod senkom jedne od najvećih pretnji bezbednosti evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata“, rekao je Eskobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

U slučaju da se dve strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar.

Eskobar je istakao da “sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose”.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku (srpski entitet u Bosni i Hercegovini), koji je više puta dovodio u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Eskobar je istakao da je sastanak lidera Kosova i Srbije u Ohridu istorijska prilika, ne samo za dve strane, već i za ceo region.

“Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini”, rekao je Eskobar.

Comments

Pročitaj još