• Početna>
  • Vesti>

Orahovac: Služen pomen žrtvama postradilim u Martovskom pogromu

Foto: Radio Goraždevac

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama Martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.

Pomen su služili paroh orahovački o. Milan Stanojević zajedno sa parohom goraždevačkim Nenadom Našpalićem, uz prisustvo nekoliko desetina vernika iz Orahovca i Velike Hoče. Po završetku parastosa, otac Milan je održao kratku besedu u kojoj je zamolio sve prisutne vernike da ne zaboravljaju na žrtve koje su postradale od 1998. do 2000. godine kao i na sva iskušenja kroz koja je prolazio srpski narod u Orahovcu svih ovih godina, ni na žrtve pogroma iz 17-og marta.

“ Draga braćo i sestre draga deco, setismo se i ovog dana pogroma na naše svetinje na naš srpski narod ovde na Kosovu i Metohije. Siguran sam u to i nadam se da ste učili već u školama da je hrišćanski praštati ali i da ne trebamo zaboraviti iskušenja koja smo pretrpeli još od 1998, 1999. godine do 2004. i koja i dan danas trpimo. Vas deco molim da ne zaboravljate ono što je učinjeno celom srpskom narodu na ovim prostorima. Nemojte zaboraviti i ova imena koja su ispisana ovde. Nemojte zaboraviti Tomislava, Đorđa, Čedomira, Vitomira, Todora, lazara, Spasu, Dobrivoja, Miroslava… sve su to imena ispisana u carstvu nebeskome, pred prestolom Božjim sa nadom da se mi molimo za njih i nadam se da su oni sveti novomučenici kosovski zajedno sa svima postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas. Molim vas od srca da prenesete to na vaša pokoljenja i na vašu decu i da njihova deca svojoj deci pričaju o stradanjima koja su naši očevi, naše majke, stričevi, bake pretpreli ovde u Orahovcu i okolini. Neka im Bog podari carstvo nebesko i rajsko nasleđe gde ćemo i mi ako Bog da zajedno sa njima jednoga dana biti i slaviti Boga večnoga. Neka im Bog dušu oprosti”.- kazao je otac Milan u besedi.

U školama u Orahovcu i Velikoj Hoči prvi čas bio je posvećen sećanju na Martovski pogrom, a đaci i profesori su takođe bili prisutni na parastosu.

17. marta 2004. u  Orahovcu je cela jedna ulica od dvadesetak kuća, koja je razdvajala gornji i donji deo grada, demolirana. Prebijen je bračni par Grković koji nije hteo da napusti svoj dom. Takođe je zapaljen konak u dvorištu crkve svete Nedelje u Brnjači kod Orahovca. Na svu sreću niko nije poginuo ali su traume i strah ostali prisutni i dan danas među meštanima gornjeg dela Orahovca.

Comments

Pročitaj još