• Početna>
  • Vesti>

Eskobar nakon sastanka sa Osmani: Očekujem pozitivan rezultat

Foto Kim

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar razgovarao je jutros sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani pred sutrašnji razgovor pregovarača Beograda i Prištine u Ohridu. “Očekujem pozitivan rezultat. Optimističan sa u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije”, rekao je Eskobar u obraćanju medijima u Prištini.

Eskobar je nakon susreta sa predsednicom Kosova kazao da je da očekuje produktivan sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija a uz posredovanje EU sutra u Ohridu.

“Naš cilj je da u potpunosti da podržimo svaki rezultat koji približava mir u regionui intenzivira mogućnosti Kosova i Srbije kao i drugih zemalja kako bi postale deo evroatlanske zajednice i mislim da ovaj evropski predlog olakšava dijalog kroz EU i kao najveći podržavalac Kosova u svetu, naš cilj je da to funkcioniše za Kosovo, ali ne samo za Kosovo nego i za ceo region da se odblokiraju izvori koje Balkan osigurava sam za sebe, ali i celu Evropu. Dakle, očekujem pozitivan rezultat, optimističan sam u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije”, kazao je Eskobar.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će Prština nastaviti da se angažuje posvećeno dijalogu uz konstruktivan pristup, kao što je to činila tokom procesa. Ona je naglasila da je sastanak u Ohridu veoma važan.

“Snažno verujemo da pravičan i brži sveobudhvatan sporazum gde smo tretirani kao dve države jedini način da se obezbedi dugoročan mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovim mišljenjem i uz nadu u jedan pozitivan rezultat. Svaka tendencija Srbije da ometa ovaj rezultat uslovljavanjem može oštetiti proces dijaloga. Moja očekivanja kao predsednice Republike Kosovo je da će sporazum doneti konkretne i opipljive rezultate za Kosovo, shodno tome obezbediće integraciju u evroatlanske i druge strukture, sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike Kosova što će rezultirati efektivnim rasturanjem svih ilegalnih struktura, obuhvata i bitan način međunarodnog prava i koji će voditi ka putu ka međusobnom priznanju”, rekla je ona.

Smatra da će rezultat procesa dijaloga doneti dugoročni mir u čitavom regionu.

“Važno je ponoviti da će ustavni poredak, teritorijalni integritet zemlje, suverenitet zemlje i unutrašnja funkcionalnost Kosova biti sačuvana po svaku cenu, naglasila je Osmani.

Zahvalila se EU i SAD na njihovom doprinosu u procesu dijaloga, kao i “javnoj potvrdi SAD da će ustavni poredak i teritorijalni integrite Kosova biti zaštićen u svakom trenutku”. Rekla je da je važno da svaki postignuti dogovor unutar dijaloga bude podržan od strane naroda Kosova i njegovih demokratski izabranih predstavnika.

Kazala je da će Kosovo nastaviti da radi na izgradnji konsenzusa sa celim političkim spektrom na Kosovu, te da sporazum bude prihvaćen od svih političkih partija i da se njegova primena sprovodi.

Comments

Pročitaj još