Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite

Foto: Tanjug

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović očekuje da će predsednik Vučić večeras izneti više detalja o razgovorima sa međunarodnim predstavnicima, kao i da će u Ohridu ponoviti koje su crvene linije Beograda. Ističe da je naša strana u dobroj veri poštovala potpisano za razliku od Prištine.

“Nema ih mnogo sem opštih informacija, saopštenja, poruka, ali i ono što očekujem je da naše crvene linije ponovi u Ohridu”, rekao je Odalović.

Smatra da je međunarodna zajednica blizu toga da shvati da je potrebno najpre da se formira ZSO i do čega je dovelo deset godina nečinjenja i izbegavanja.

“Bili smo na ivici ozbiljnih potencijalnih sukoba, iako ih nismo ničime izazvali, a Kurti je raznim potezima, militarizacijom severa naše južne pokrajine, hapšenjima, maltretiranjima i svime kroz šta smo prošli, pokazao da je bio spreman za ozbiljnije sukobe, da neki svoj zacrtani cilj ostvari i prostor uspostavi punu kontrolu na sevetu”, rekao je Odalović.

Očekuje da će predsednik insistirati na stavovima Beograda i da će za tako nešto dobiti podršku međunarodnih zvaničnika. 

Odalović ističe da uključivanje SAD i njihovog visokog predstavnika govori o tome da postoji novi vetar, nova snaga, kao i dokument koji je otvorio proces novom dijalogu, kao i da je međunarodna zajednica rešila da natera Prištinu da ispuni svoje obaveze.

“Evropa je bila nemoćna, Priština je ignorisala dijalog koji su vodili međunarodni zvaničnici i njihovo odbijanje da razgovaraju o bilo čemu sem međunarodnom priznanju je bilo neprihvatljivo za nas”, rekao je Odalović.

Napominje da je Briselskim sporazumom iz 2013, Planom implementacije iz 2015, ali i obavezama koje su ugovarane pre 2013. trebalo da se pomogne i Srbima i Albancima, a ne samo da se rešavaju problemi Srba.

“Srbija je u dobroj veri poštovala potpisano, a Priština nije htela ništa da ispuni. Međunarodna zajednica nije imala načina ili nije htela da natera Prištinu da ispuni obaveze. Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite”, rekao je Veljko Odalović.

Comments

Pročitaj još