• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Eskobarom: Akcenat na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Vučić je ponovio nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.

Predsednik Aleksandar Vučić primio je zamenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sa kojim je razgovarao o procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, formiranju Zajednice srpskih opština i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU.

Predsednik Vučić je ponovio nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma i očuvanju državnih i nacionalnih interesa, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Vučić je zahvalio SAD na podršci koju pružaju dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je reč o bezbednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan putuje u region kako bi podržao taj proces, napominje Stejt department.

S predsednikom Aleksandrom Vučićem, Lajčak je razgovarao o evropskom predlogu, ZSO i drugim koracima ka postizanju kompromisa. Vučić ponavlja da je formiranje ZSO preduslov za normalizaciju odnosa..

O razgovorima koje je vodio, Lajčak je izvestio i šest opozicionih stranaka. Sa druge strane, Aljbin Kurti kaže da Priština analizira 15 modela za ZSO koje su dobili od Lajčaka.

Miroslav Lajčak je u intervjuu za emisiju Oko RTS-a rekao da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji. Verujem a je naš predlog fer i da je koristan za Srbiju i za region, ja sam tu ne da menjamo istoriju nego da menjamo budućnost, napomenuo je Lajčak.

Kaže da deset godina nije ispunjen dogovor o ZSO, ali ističe da će ovog puta biti. Nećemo imati dogovor bez Zajednice srpskih opština, ističe specijalni izaslanik EU za dijalog.

Comments

Pročitaj još