• Početna>
  • Vesti>

Kurti u Strazburu sa poslanicima ENP o sastanku u Ohridu

Foto: Kosovska Vlada

Kosovski premijer Aljbin Kurti boravi u dvodnevnoj poseti Strazburu u Francuskoj gde se sastao sa poslanicima Grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, Lukasom Mandlom iz Austrije, Mihaelom Galerom, Rajnerom Vilandom i Niklasom Herbstom iz Nemačke, Karlom Reslerom iz Hrvatske, Francom Bogovičem iz Slovenije i Vladimirom Bilčikom iz Slovačke.

Kako je saopšteno, Kurti je zajedno sa ambasadorom Kosova u Briselu Agronom Bajramijem informisao evropske poslanike “o najnovijim dešavanjima na Kosovu, glavnim dostignućima vlade koja sledeće nedelje puni dve godine, uspesima u vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i o poboljšanju demokratskih i ekonomskih pokazatelja, o čemu svedoče i međunarodni izveštaji”.

“Prema Međunarodnom monetarnom fondu, Kosovo je rangirano kao prvo na Zapadnom Balkanu sa najvećim povećanjem poreskih prihoda između 2020-2022, što je dokaz formalizacije privrede, naplate dugova i spremnosti građana i preduzeća da plati porez, dok u indeksu percepcije korupcije prema Transparenci International Kosovo se poslednje dve godine popelo za 20 mesta”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o apliciranju Kosova za ulazak u Evropsku uniju, decembra prošle godine, Savetu Evrope, u maju prošle godine, za ove organizacije navodi se da sa “narodom Kosova dele zajedničke ciljeve, vrednosti i ubeđenja”.

“Premijer Kurti je istakao značaj podrške Evropskog parlamenta u što bržem rešavanju zahteva Kosova i podrške na čitavom putu integracije. Razgovarano je i o susretu 18. marta u Ohridu, mogućnostima koje on pruža i očekivanjima od tog sastanka”, napominje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz kosovske vlade dalje navode da su poslanici Evropskog parlamenta dali pozitivnu ocenu i izrazili punu podršku “reformama vlade, demokratskom napretku, vladavini prava i borbi protiv korupcije”.

Kurti će u Strazburu učestovati na 10. sastanku Parlamentarnog odbora za Sporazum o stabilizaciji i

Comments

Pročitaj još