• Početna>
  • Vesti>

Osmani: „Trenutni model poštovanja prava manjina na Kosovu bolji od svih koje je Lajčak predložio“

Foto: Kim

Kosovska predsednica Vjosa Osmani potvrdila je da Vlada u Prištini razmatra 15 modela Zajednice srpskih opština, koje je predložio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. Osmanijeva je rekla da je “trenutni model poštovanja prava manjina na Kosovu bolji od svih onih predloga koje je u okviru dijaloga u Briselu predložio Lajčak”, javlja Koha.

Dodala je da je Priština spremna da nastavi razgovore sa Beogradom, kako bi se došlo do konačnog sporazuma koji će biti u skladu sa kosovskim ustavom.

Kosovska predsednica je kazala da ne očekuje da će se promeniti stav zvaničnog Beograda u nastavku briselskog dijaloga.

Iskoristila je priliku da uputi apel međunarodnoj zajednici da “izvrši pritisak na Beograd i ubedi ga da je sastanak u Ohridu izuzetno važan, jer će ukoliko bude postignut sporazum biti rešena mnoga pitanja koja otvaraju put ka međusobnom priznanju”.

„Što se tiče 15 evropskih modela koji su predstavljeni, oni nemaju veze sa Zajednicom srpskih opština. Reč je o modelima u čijem su fokusu prava manjina. Određeni modeli daju više prava manjinama, a neki i manje od onoga što je na Kosovu već dopušteno nevećinskim zajednicama. Sve smo ih analizirali, ima elemenata koji se mogu uzeti iz svakog od njih, ali ja mislim da je najbolji model onaj koji Kosovo trenutno ima. Nastavićemo razgovore, jer na Kosovu moramo imati inkluzivnost, raznolikost i multietničnost“, rekla je Osmanijeva.

Naglasila je da će “Kosovo odbaciti sve ono što ugrožava funkcionisanje demokratskog sistema”.

Komentarisala je i sastanak održan 27. februara u Briselu, kada su se kosovski premijer i predsednik Srbije – Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, usaglasili sa ponuđenim predlogom Evropske unije koji ukupno broji 11 tačaka.

Osmanijeva je kazala da “član 7 predstavlja ustupak koji je Kosovo prihvatilo”.

„Ne zaboravite da razgovori nisu završeni i da se radi na pojašnjenju odredbi Osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Sve će biti raščlanjeno u aneksu o implementaciji. Naše opredeljenje je da član 7 manjinskim zajednicama ponudi prava koja su u skladu sa standardima Evropske unije. Spremni smo da razgovaramo u vezi unapređenja prava manjinskih zajednica, ali bez ugrožavanja ustavnosti, funkcionalnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje”, navela je.

Comments

Pročitaj još