Održan koncert klarinetistkinje Barbare Borovic

Foto: Radio Kontakt Plus

Ljubitelji klasične muzike, uživali su večeras u koncertu, koji je po prvi put u Kosovskoj Mitrovici, održala klarinetistkinja iz Poljske, Barbara Borovic.

Koncertni program obuhvatao je literaturu inostranih autora, naročito poljskih, komponovanih za klarinet solo.

Talentovana Barbara Borovic, u Galeriji Fakulteta umetnosti, predstavila se kompozicijama Vilsona Osborna „Rapsodija“, Volodimira Rančaka „Homo Ludens“, Kšištofa Pendereckog „Preludijum“, Vitolda Frimana „Improvizacija“, Artura Češljaka „Monolog“.

„Mislim da je klasična muzika vrlo važna. Divno je što sam ovde na Univerzitetu i što mogu da prezentujem poljsku muziku komponovanu za klarinet. Klasična muzika treba da bude prisutna svuda“, kratko je poručila Borovic.

Tokom večeri, Borovic, koja je docent klarineta Muzičke akademije „Kšištof Penderecki“ u Krakovu, ujedno je održala i predavanje na temu „Pregled poljske muzike za klarinet 20. i 21. veka“.

Događaji su deo “ERASMUS+” saradnje Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini i Muzičke akademije u Krakovu.

Dekanica Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, mr Ester Milentijević, kaže da je saradnja između ova dva fakulteta uspostavljena 2020, te da je ove godine obnovljena.

„Do sada smo napravili jako dobru saradnju. Jedan naš student sa klavira, boravio je u Krakovu u prošlom semestru. Naš kolega klarinetista učestvovaće u mobilnosti na njihovom fakultetu. Mislim da je to jako dobro za naš fakultet i studente“, navela je Milentijević, dodajući da sarađuju i sa fakultetom u Bratislavi, a da je u planu uspostavljanje saradnje sa univerzitetima u Bugarskoj, Turskoj i Italiji.

Barbara Borovic će sutra, u 10.00 sati, ovdašnjim studentima održati predavanje pod nazivom “Vežbe disanja kao važan deo svakodnevne rutine svirača na duvačkim instrumentima, savremene sviračke tehnike i masterclass za studente klarineta”.

Barbara Borovic je od 2020. godine predsedavajuća za Poljsku Mađunarodne klarinetističke asocijacije. Kao solista, debitovala je sa Filharmonijskim orkestrom Opole u Poljskoj i od tada redovno nastupa u Evropi, Severnoj Americi, Australiji, Africi i Aziji, u prestižnim koncertnim salama, kao što su Sidnejska opera i Royal Concertgebouw. Kao solista i kamerni muzičar, dobitnik je nagrada na mnogobrojnim takmičenjima u Poljskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Grčkoj, Italiji, Srbiji, Sloveniji, Litvaniji i Ukrajini.

Posebno mesto u njenom solističkom repertoaru zauzima poljska muzika, koju je aktivno izvodila u Poljskoj i inostranstvu, uključujući kompozicije pisane za nju, kompozitora među kojima su: Marsel Čiržinski, Eva Fabijanska-Jelinska i Mihal Jakub Papara. Snimila je dva solo CD-a: Dela Vitolda Frimana za clarinet i klavir (DUKS1529), sa svetskim premijerama koje je napisao zaboravljeni poljski kompozitor, i Dupli concert za clarinet (DUKS1303), u izdanju DUKS Recording Producers.

Barbara je više puta nagrađivana od strane Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa i Ministarstva nauke i visokog obrazovanja, za svoj rad u oblasti muzike i nauke. Takođe je dobila stipendiju Mloda Polska poljskog Ministarstva kulture, kao i nagradu Ars Kuaerandi za izuzetne aktivnosti na razvoju i promociji kulture. Barbara Borovic je umetnički predstavnik kompanije Henri Selmer, Vandoren i Silverstein Works.

Comments

Pročitaj još